Hogyan írhatunk üzleti tervet 2021-ben

Az üzleti terv több, mint dokumentum. Ez egy útmutató, amely segít felvázolni és elérni céljait. Ez egy olyan menedzsment eszköz, amely lehetővé teszi az eredmények elemzését, stratégiai döntések meghozatalát, valamint a vállalkozás működésének és növekedésének bemutatását. Röviden, ha vállalkozás indításán gondolkodik, vagy azt tervezi, hogy üzleti tevékenységét a befektetők felé tereli, akkor üzleti terv megírása javíthatja a siker esélyét.

Az üzleti terv megírásának nem kell bonyolultnak lennie. Ebben az átfogó útmutatóban megmutatom, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen megírni olyan üzleti tervet, amely eléri a kívánt eredményt. Ne aggódjon, nagy üzleti terv összeállításához nem kell üzleti vagy számviteli végzettség. Ez az útmutató megmutatja, hogyan lehet lépésről-lépésre elkészíteni tervét a bonyolultság és a csalódás nélkül.

Letöltheti ingyenes üzleti terv sablonunkat, hogy megkezdhesse saját üzleti tervének elkészítését, miközben ezen útmutatóban dolgozik. Ha pedig az útmutató vizuális változatát szeretné hivatkozni a terv megírásakor, töltse le az ingyenes üzleti tervezés e-könyvünket.

Today's Hot Topics

Miért kell üzleti tervet írni?

Még mindig nem biztos abban, hogy egy üzleti terv megéri-e az időt és a befektetést? Nem ugorhat csak bele a vállalkozás elindításába és vezetésébe? Tehetné, de kihagyja az üzleti terv néhány legfontosabb előnyét. Az üzleti terv megléte a következő módokon segít.

Növelje vállalkozását gyorsabban

Üzleti terv megírása a vállalkozás alapjainak megteremtéséről szól. Nem a jövőt jósolja, hanem vállalkozása azon stratégiáját dolgozza fel, amely elősegíti a növekedést. Ez a kezdeti dokumentum nem tökéletes, hanem felülvizsgálatra és kiigazításra készült, hogy segítsen azonosítani és elérni a céljait.

Ha nincs üzleti terv, mint alap, sokkal nehezebb lesz nyomon követni az előrehaladást, elvégezni a kiigazításokat, és a korábbi információk könnyen rendelkezésre állnak a nehéz döntések meghozatalakor. Az üzleti terv elkészítése biztosítja, hogy legyen olyan ütemterve, amely nemcsak felvázolja, hová kíván menni, hanem merre járt már.

Döntsön és kapjon finanszírozást

A befektetőknek és a hitelszolgáltatóknak tudniuk kell, hogy jól ismeri vállalkozásának pályáját. Bizonyítania kell, hogy elérhető és fenntartható igény van megoldására, erős üzleti stratégiával rendelkezik, és hogy vállalkozása pénzügyi szempontból stabil lehet. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő pénzügyi kimutatások, előrejelzések és az üzleti modell emészthető magyarázata rendelkezésre áll a potenciális befektetők számára.

Az üzleti terv megírása elősegíti az összes darab összeállítását és kapcsolatok létrehozását közöttük, hogy összefüggő történetet meséljen el vállalkozásáról.

Magabiztos stratégiai döntéseket hozni

Gyakran a legnagyobb döntéseket a vállalkozás számára a növekedés, a hanyatlás vagy akár a külső válságok ingatag időszakai közepette hozzák meg. Ez megköveteli, hogy a rendkívül következményes döntéseket sokkal gyorsabban hozza meg, mint tetszik. Naprakész tervezési és előrejelzési információk nélkül ezek a döntések kevésbé biztosak vagy stratégiai jellegűek lehetnek, mint kellene.

Írásbeli üzleti terv birtokában, amelyet rendszeresen áttekint, magabiztos döntéseket hozhat. Minden információ birtokában van ahhoz, hogy tudd, mikor vehet fel új alkalmazottakat, indíthat új termékcsaládot, vagy vásárolhat nagyobb mértékben. Ugyanakkor előre is tervezhet, ha a döntés nem a várt módon sikerül, minimalizálva ezzel a lehetséges kockázatot.

5 tipp egy nagyszerű üzleti terv gyors és egyszerű megírásához

Mielőtt elkezdené üzleti tervét, beszéljünk néhány „szabályról”, amelyek megkönnyítik az egész üzleti tervezési folyamatot. A cél az, hogy az üzleti terv elkészüljön, hogy összpontosíthasson a vállalkozás építésére.

 1. Tartsa rövidre

Az üzleti terveknek rövideknek és tömöreknek kell lenniük. Ennek két oka van:

Először azt szeretné, ha elolvasnák üzleti tervét. 100 vagy 40 oldalas üzleti tervet senki sem fog elolvasni. Bizonyára szükség lehet támogató dokumentációra az egyes szakaszokhoz, de ezeket az elemeket felveheti a függelékébe.

Másodszor, üzleti tervének olyan eszköznek kell lennie, amelyet vállalkozásának működtetéséhez és növekedéséhez használ. Valami, amit az idő múlásával továbbra is használ és finomít. A túl hosszú üzleti terv áttekintése hatalmas gondot jelent – szinte garantálja, hogy tervét egy asztali fiókba helyezi, soha többé nem láthatja.

 1. Ismerje meg közönségét

Írja meg tervét olyan nyelven, amelyet a közönsége ért.

Például, ha cége komplex tudományos folyamatot fejleszt, de leendő befektetői nem tudósok, kerülje a zsargont vagy rövidítéseket, amelyek nem lesznek ismertek.

Ehelyett:

„A szabadalmaztatás alatt álló technológiánk egykapcsolatos kiegészítő a meglévő bCPAP-beállításokhoz. A bCPAP beállításhoz csatlakozva termékünk nem invazív kettős nyomású szellőzést biztosít. ”

Írja ezt:

“A szabadalmi oltalom alatt álló termékünk egy áramellátás nélküli, könnyen kezelhető eszköz, amely a kórházakban használt hagyományos lélegeztetőgépeket 1/100-as költségekkel helyettesíti.”

Alkalmazza befektetőit, és mindenki számára érthető kifejezésekkel egyszerű és közvetlen magyarázatokat ad a termékéről. Szükség esetén a terv függelékét bármikor megadhatja.

 1. Tesztelje üzleti ötletét

Az üzleti terv kidolgozása és az egyoldalas hangmagasság megkezdése segíthet üzleti ötlete életképességének tesztelésében jóval az indulás előtt. Amíg mindent átdolgoz, a márkaépítéstől és a küldetésnyilatkozattól kezdve a lehetőségekig és a megvalósításig, a legjobb, amit tehet, az visszajelzést kap és tesztelheti vállalkozásának különböző elemeit. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy mentor vagy partner áttekintése a terv elemeiben, vagy piackutatás, és közvetlenül a potenciális ügyfélkörrel való beszéd.

Minél többet teszteled és átnézed a terv egyes elemeit, annál jobb lesz a terved és az üzleted. Ez megmenthet attól, hogy napokat töltsön egy olyan stratégia kidolgozásával, amely egyszerűen nem kivitelezhető.

 1. Fogalmazza meg a célokat és célkitűzéseket

Tudnia kell, mit szeretne kihozni vállalkozásából már előre. Teljes munkaidős vállalkozássá akarja változtatni az oldalsó nyüzsgést? Megpróbálja bővíteni a csapatát, vagy további helyet indítani? Annak ismerete, hogy mit akar elérni, és ha ilyen kérdéseket tart szem előtt, segíthet üzleti tervének kidolgozásában, hogy elérje ezeket a célokat.

Előfordulhat, hogy nem minden mérföldkő vagy konkrét lépés van a fejében, hogy elérje céljait, mielőtt elkezdené. De ez az üzleti terv végigdolgozásának szépsége. Ez segít meghatározni a siker mutatóit, meghatározni céljait és továbbfejleszteni vállalkozásának elemeit a konkrét célok elérése érdekében. Csak egy jövőképre vagy akár törekvési célokra van szüksége, amelyekkel kezdheti, hogy jobban megalapozza a fontosat.

 1. Ne ijedjen meg

Tudta, hogy a vállalkozók és vállalkozók döntő többsége nem üzleti szakértő? Nincs MBA vagy számviteli végzettségük. Tanulnak menet közben, és eszközöket és forrásokat találnak a segítségükre.

Az üzleti terv megírása nagy akadálynak tűnhet, de nem kell annak lennie. Ismeri a vállalkozását – maga a szakértője. Már csak ezért sem lesz üzleti terv megírása, majd növekedési tervének kihasználása közel olyan kihívást jelentő, mint gondolja.

És nem kell a teljes, részletes üzleti tervvel kezdeni, amelyet itt leírok. Valójában sokkal könnyebb lehet egy egyszerű, egyoldalas üzleti tervvel kezdeni – amit Lean-tervnek hívunk -, majd visszajönni és később elkészíteni egy kicsit hosszabb, részletesebb üzleti tervet.

A cikk további része elmélyül az üzleti tervbe beillesztendő, kihagyandó elemek, a kritikus pénzügyi előrejelzések és a további erőforrások linkjeiben, amelyek segíthetnek a terv elindításában.

Az üzleti terv legfontosabb elemei

Akár üzleti tervet készít, hogy pénzt gyűjtsön és növelje vállalkozását, vagy csak ki kell derítenie, hogy az ötlete működni fog-e, minden üzleti tervnek 6 alapvető részt kell lefednie. Itt van egy gyors áttekintés az egyes szakaszokról, és a részletesebb áttekintéshez az alábbi linkekre kattintva juthat el.

 1. Összefoglaló

Az ügyvezető összefoglaló áttekintést nyújt vállalkozásáról és terveiről. Első a tervedben, és ideális esetben csak egy-két oldal. A legtöbb ember mégis utoljára írja. Ugrás erre a szakaszra.

 1. Lehetőség

A lehetőség szakasz ezekre a kérdésekre válaszol: Mit értékesít valójában, és hogyan oldja meg a piacának problémáját (vagy „szükségét”)? Ki a célpiacod és a versenyed? Ugrás erre a szakaszra.

 1. Végrehajtás

Az üzleti terv végrehajtásának fejezetében megválaszolja a kérdést: hogyan fogja élni a lehetőségével és üzletgé változtatni? Ez a szakasz átfogja marketing és értékesítési tervét, műveleteit, valamint a siker mérföldköveit és mutatóit. Ugrás erre a szakaszra.

 1. Vállalati és vezetési összefoglaló

A befektetők a remek ötletek mellett remek csapatokat keresnek. Használja a vállalat és a menedzsment fejezetet, hogy ismertesse jelenlegi csapatát és kit kell felvennie. Ezenkívül gyors áttekintést nyújt jogi struktúrájáról, tartózkodási helyéről és előzményeiről, ha már működik és működik. Ugrás erre a szakaszra.

 1. Pénzügyi terv

Üzleti terve nem teljes pénzügyi előrejelzés nélkül. Megmondjuk, hogy mit kell beépítenie a pénzügyi tervébe, de mindenképpen el kell kezdeni egy értékesítési előrejelzéssel, a cash flow kimutatással, az eredménykimutatással (más néven eredmény és veszteség) és a mérlegével. Ugrás erre a szakaszra.

 1. Függelék

Ha több helyre van szüksége a termékképekhez vagy további információkhoz, akkor a részletekhez használja a függeléket. Ugrás erre a szakaszra.

A cikk következő szakaszaiban elmélyülök az üzleti terv egyes szakaszainak részleteiben, és arra koncentrálok, hogy felépítsenek egy olyan elemet, amelyet befektetői és hitelezői el akarnak olvasni.

Ha letölthető üzleti tervsablont keres a kezdéshez, akkor ugorjon előre és töltse le most. Vagy ha csak meg szeretné tudni, hogy néz ki egy elkészült üzleti terv, akkor nézze meg több mint 500 ingyenes üzleti tervből álló könyvtárunkat.

Vezetői összefoglaló

Üzleti tervének összefoglalója bemutatja vállalatát, elmagyarázza, mit csinál, és meghatározza, mit keres az olvasói körében. Szerkezetileg ez az üzleti terv első fejezete. És bár ez az első dolog, amit az emberek elolvasnak, általában azt tanácsolom, hogy ezt írd utoljára.

Miért? Mert ha egyszer kívülről és kívülről is megismeri vállalkozásának részleteit, akkor jobban felkészült a vezetői összefoglaló megírására. Végül is ez a szakasz összefoglalja mindazt, amiről írni fog.

Ideális esetben az összefoglaló önálló dokumentumként működhet, amely átfogja a részletes terv legfontosabb pontjait. Valójában nagyon gyakori, hogy a befektetők csak a vezetői összefoglalót kérik, amikor értékelik az Ön vállalkozását. Ha tetszik nekik, amit az ügyvezető összefoglalóban látnak, akkor gyakran követelnek egy teljes terv, egy előadás bemutató és részletesebb pénzügyi beszámoló iránti kérelmet.

Mivel a vezetői összefoglaló olyan kritikus eleme az üzleti tervnek, ügyelnie kell arra, hogy a lehető legegyértelműbb és tömörebb legyen. Ismertesse vállalkozásának legfontosabb jellemzőit, de ne részletezze részletesen. Ideális esetben a vezetői összefoglaló legfeljebb egy-két oldalas lesz, célja, hogy gyorsan olvasható legyen, ami felkelti az érdeklődést és a befektetőket kedvet érez arra, hogy többet halljon.

Üzleti áttekintés

Az oldal tetején, közvetlenül a vállalkozás neve alatt, tegyen egy mondatú áttekintést a vállalkozásáról, amely összefoglalja tevékenységének lényegét.

Ez lehet tagline, de gyakran hatékonyabb, ha a mondat leírja, hogy a vállalat valójában mit csinál. Ez más néven értékjavaslatod.

Probléma

Egy vagy két mondatban foglalja össze a problémát, amelyet a piacon megold. Minden vállalkozás megoldja ügyfelei számára a problémát, és kielégíti a piaci igényeket.

Megoldás

Ez az Ön terméke vagy szolgáltatása. Hogyan kezeli a piacon azonosított problémát?

Célpiac

Ki a célpiac, vagy az ideális vásárló? Hányan vannak közülük? Itt fontos, hogy konkrét legyen.

Ha Ön cipőgyártó cég, akkor nem “mindenkit” céloz meg csak azért, mert mindenkinek van lába. Nagy valószínűséggel egy adott piaci szegmensre céloz, például a „stílustudatos férfiakra” vagy a „futókra”. Ez sokkal könnyebbé teszi marketing és értékesítési erőfeszítéseinek megcélzását, és olyan ügyfelek vonzását, amelyek a legvalószínűbbek, hogy tőletek vásárolnak.

Verseny

Hogyan oldja meg a célpiac ma a problémájukat? Vannak alternatívák vagy helyettesítők a piacon?

Minden vállalkozásnak van valamilyen formája a verseny, és kritikus fontosságú áttekintést nyújtani a vezetői összefoglalóban.

A vállalat áttekintése és csapata

Rövid áttekintést ad a csapatáról, és rövid magyarázatot ad arra, hogy miért Ön és csapata az a megfelelő ember, aki ötletét piacra dobja.

A befektetők óriási súlyt fektettek a csapatra – még jobban, mint az ötletre -, mert egy nagyszerű ötlethez is nagy kivitelezésre van szükség ahhoz, hogy valósággá váljon.

Pénzügyi összefoglaló

Emelje ki pénzügyi tervének fő szempontjait, ideális esetben egy táblázattal, amely bemutatja a tervezett értékesítéseket, kiadásokat és jövedelmezőséget.

Ha az üzleti modelljének (vagyis a pénzkeresés módjának) további magyarázatra van szüksége, akkor ezt tenné meg.

Finanszírozási követelmények

Ha üzleti tervet ír banki hitel megszerzéséhez, vagy mert angyal befektetőktől vagy kockázatitőke-befektetőktől kér finanszírozást, akkor a vezetői összefoglalóban meg kell adnia a szükséges részleteket.

Ne fáradjon a potenciális befektetés feltételeinek feltüntetésével, mivel ezekről később mindig egyeztetnek. Ehelyett csak egy rövid kimutatást adjon meg arról, hogy mennyi pénzt kell előteremtenie.

Mérföldkövek és tapadás

Az ügyvezető összefoglaló utolsó kulcseleme, amelyet a befektetők látni fognak, az eddigi előrelépés és a jövőbeni mérföldkövek, amelyeket el kíván érni. Ha be tudja mutatni, hogy potenciális ügyfeleit már érdekli – vagy esetleg már megvásárolja – az Ön terméke vagy szolgáltatása, ezt nagyszerű kiemelni.

Kihagyhatja a vezetői összefoglalót (vagy jelentősen csökkentheti annak terjedelmét), ha belső üzleti tervet ír, amely pusztán stratégiai útmutató a vállalat számára. Ebben az esetben eltekinthet a vezetői csoport, a finanszírozási követelmények és a vonóerő részleteitől, és ehelyett a vezetői összefoglalót a vállalat stratégiai irányának áttekintéseként kezelheti annak biztosítása érdekében, hogy a csapat összes tagja ugyanazon az oldalon legyen.

Kulcsfontosságú kérdések, amelyekre az összefoglalóval válaszolhat

A vezetői összefoglaló célja, hogy könnyen emészthető áttekintést nyújtson vállalkozásáról. A szakasz kidolgozásának megkönnyítése érdekében próbálja megválaszolni a következő kérdéseket.

 • Melyek az üzleti céljai?
 • Mi a célpiacod és hogyan pozícionálod magad?
 • Kik a csapat legfontosabb szereplői?
 • Milyen elvárásokkal rendelkezik a növekedéssel kapcsolatban, és hogyan fogja elérni?
 • Mik a finanszírozási igényei?

Lehetőség

Az üzleti tervnek négy fő fejezete van – lehetőség, végrehajtás, vállalati áttekintés és pénzügyi terv. Az üzleti terv lehetőségfejezete ott él, ahol a terv valódi húsa él – információkat tartalmaz a megoldott problémáról, a megoldásról, kinek tervezi eladni, valamint hogy terméke vagy szolgáltatása hogyan illeszkedik a meglévő versenyképes piacra tájkép.

Az üzleti terv ezen szakaszát arra is felhasználja, hogy bemutassa, mi különbözteti meg megoldását másoktól, és hogyan tervezi bővíteni kínálatát a jövőben.

Azok, akik elolvassák az üzleti tervet, már tudnak egy kicsit a vállalkozásáról, mert elolvassák az ügyvezető összefoglalót. De ez a fejezet még mindig rendkívül fontos, mert itt bővíti a kezdeti áttekintést, további részletek megadásával és további kérdések megválaszolásával, amelyeket az összefoglaló nem tartalmaz.

Probléma és megoldás

Kezdje a lehetőség fejezetet azzal a problémával, amelyet ügyfelei számára megold. Mi számukra az elsődleges fájdalom? Hogyan oldják meg ma problémáikat? Lehet, hogy a vásárló problémájának meglévő megoldásai nagyon drágák vagy nehézkesek. A fizikai hellyel rendelkező vállalkozások esetében talán nincsenek ésszerű vezetési távolságon belül létező megoldások.

Az ügyfelek számára megoldott probléma meghatározása messze a legkritikusabb eleme az üzleti tervnek, és döntő fontosságú az üzleti siker szempontjából. Ha nem tudja pontosan meghatározni a potenciális ügyfelek problémáját, akkor lehet, hogy nincs életképes üzleti koncepciója.

Annak biztosítása érdekében, hogy valódi problémát oldjon meg potenciális ügyfelei számára, az üzleti tervezés nagyszerű lépése az, ha elszakad a számítógépétől, és valóban kimegy és beszélget a potenciális ügyfelekkel. Ellenőrizze, hogy van-e problémája, amivel feltételezi, hogy van, majd tegye meg a következő lépést, és adjon lehetőséget a problémájukra. Jól illik hozzájuk?

Miután leírta a célpiac problémáját, az üzleti terv következő szakaszában le kell írni a megoldását. Az Ön megoldása az a termék vagy szolgáltatás, amelyet az ügyfeleknek kínál. Mi ez és hogyan kínálják? Hogyan oldja meg pontosan az ügyfelek problémáját?

Egyes termékek és szolgáltatások esetében érdemes leírni a használati eseteket, vagy elmesélni egy valódi felhasználót, aki profitálni fog a megoldásából (és hajlandó fizetni érte).

Célpiac

Most, hogy részletesen bemutatta problémáját és megoldását üzleti tervében, itt az ideje, hogy a célpiac felé fordítsa figyelmét: Kinek ad el?

Attól függően, hogy milyen típusú vállalkozást indít, és milyen típusú tervet ír, lehet, hogy itt nem kell túlságosan részleteznie. Nem számít, mit kell tudni, ki az ügyfél, és hozzávetőlegesen meg kell becsülnie, hogy hányan vannak. Ha nincs elég vásárló a termékéhez vagy szolgáltatásához, ez figyelmeztető jel lehet.

Piacelemzés és piackutatás

Ha piacelemzést fog készíteni, kezdjen néhány kutatással. Először azonosítsa a piaci szegmenseket, és határozza meg az egyes szegmensek nagyságát. A piaci szegmens olyan emberek (vagy más vállalkozások) csoportja, akiknek potenciálisan eladhat.

Ne essen abba a csapdába, hogy a piacot “mindenkinek” definiálja. Klasszikus példa a cipőipari cég. Bár csábító lenne, ha egy cipőgyártó cég azt mondaná, hogy a célpiacuk mindenki, akinek van lába, a siker érdekében reálisan a piac egy meghatározott szegmensét kell megcéloznia. Talán olyan sportolókat vagy üzletembereket kell megcélozniuk, akiknek hivatalos cipőre van szükségük a munkához, vagy esetleg gyermekeket és családjaikat célozzák meg. Tudjon meg többet a célmarketingről ebben a cikkben.

TAM, SAM és SOM

Egy jó üzleti terv azonosítja a megcélzott piaci szegmenseket, majd adatokat szolgáltat annak bemutatására, hogy az egyes szegmensek milyen gyorsan növekednek. A célpiacok azonosításakor klasszikus módszer a TAM, SAM és SOM lebontás használata a piac méretének felülről lefelé, valamint alulról felfelé történő megközelítésének szemlélésére.

Íme néhány gyors definíció:

TAM: A teljes elérhető vagy címezhető piac (mindenki, akit el akar érni a termékével)

SAM: Az Ön szegmentált címezhető piaca vagy kiszolgált elérhető piaca (a TAM azon része, amelyet meg fog célozni)

SOM: Az Ön piaci részesedése (a SAM azon részhalmaza, amelyet reálisan elér – különösen vállalkozásának első néhány évében)

Miután meghatározta kulcsfontosságú piaci szegmenseit, meg kell vitatnia ezen piacok trendjeit. Növekszik vagy csökken? Beszéljen a piac változó igényeiről, ízléséről vagy a piacon várható egyéb változásokról.

Az ideális vásárló

Ha meg van határozva a célpiaci szegmensei, ideje meghatározni az egyes szegmensek ideális ügyfelét.

Az egyik módja annak, hogy az ideális vevőről beszéljen a tervében, a „vevő személye” vagy a „felhasználói személy” használata. A vevő személye az Ön piacának fiktív ábrázolása – megkapja a nevét, a nemét, a jövedelmi szintjét, a tetszéseit, a nemtetszéseit stb.

Bár ez további munkának tűnhet a már elvégzett piaci szegmensen felül, a szilárd vevő személyisége rendkívül hasznos eszköz lesz, amely segít megtalálni azokat a marketing és értékesítési taktikákat, amelyekkel ezeket az ideális ügyfeleket vonzhatja .

Kulcsfontosságú ügyfelek

A célpiaci fejezet utolsó szakaszának a legfontosabb ügyfeleket kell megvitatnia.

Ez a szakasz valójában csak azoknak a nagyvállalatoknak szükséges, amelyeknek nagyon kevés az ügyfelük. A legtöbb kisvállalkozás és a tipikus induló vállalkozások ezt kihagyhatják és továbbléphetnek.

De ha más vállalkozásoknak értékesít (B2B), akkor lehet, hogy van néhány kulcsfontosságú ügyfele, amely kritikus fontosságú üzleti vállalkozásának sikere szempontjából, vagy néhány fontos ügyfél, aki trendvezető az Ön területén. Ha igen, akkor használja a célpiaci fejezetének ezt a részét, hogy részleteket adjon azokról az ügyfelekről és arról, hogy ezek mennyire fontosak a vállalkozás sikere szempontjából.

Verseny

A célpiaci szakasz követése után azonnal le kell írnia a versenyt. Ki kínál még megoldásokat az ügyfelek fájdalmainak megoldására? Milyen versenyelőnyei vannak a versennyel szemben?

Az üzleti tervek többsége piackutatást tartalmaz, és SWOT-elemzés segítségével hasonlítja össze azok jellemzőit a versenytársakkal. Az üzleti tervének ebben a szakaszában azt kell szemléltetnie, hogy a megoldása miben különbözik vagy jobb, mint más ajánlatok, amelyeket egy potenciális ügyfél figyelembe vehet. A befektetők tudni akarják, milyen előnyei vannak a versenyhez képest, és hogyan tervezik megkülönböztetni magukat.

Az egyik legnagyobb hiba, amelyet a vállalkozók elkövetnek üzleti terveiben, az, hogy kijelentik, hogy nincs versenyük.

Az egyszerű tény az, hogy minden vállalkozás versenyben van. A versenyzők nem mindig érkezhetnek „közvetlen verseny” formájában, amikor egy versenytársunk kínál hasonló megoldást az ajánlatához. Gyakran előfordulhat, hogy „közvetett versennyel” foglalkozik, amikor a fogyasztók teljesen másfajta megoldással oldják meg problémájukat.

Például amikor Henry Ford először forgalmazta autóit, a többi autógyártó részéről nagyon kevés volt a közvetlen verseny – nem voltak más autók. Ehelyett a Ford más szállítási módokkal – lovak, kerékpárok, vonatok és gyaloglás – versenyzett. A felszínen ezek a dolgok egyike sem hasonlít igazi közvetlen versenyre, de az emberek abban az időben megoldották a közlekedési problémáikat.

Jövőbeli termékek és szolgáltatások

Minden vállalkozónak van elképzelése arról, hogy a jövőben hova akarja vinni az üzletet, ha sikerrel jár.

Bár csábító sok időt tölteni az új termékek és szolgáltatások jövőbeli lehetőségeinek feltárásával, üzleti tervében nem szabad túl sokat bővíteni ezeket az ötleteket. Minden bizonnyal hasznos egy-két bekezdést beilleszteni a potenciális jövőbeli tervekről, megmutatni a befektetőknek, hová tartunk hosszú távon, de nem szeretné, ha tervét olyan hosszú távú tervek uralnák, amelyek megvalósulhatnak vagy nem. . Az első termékek és szolgáltatások piacra kerülésére kell összpontosítani.

Kulcsfontosságú kérdések megválaszolására a lehetőség elemzésével

Üzleti tervének lehetőségszekciójának elegendő információt és adatot kell tartalmaznia annak igazolására, hogy szükség van a vállalkozására, és megértette, hogyan helyezze el magát az adott piacon. A szakasz kidolgozásának megkönnyítése érdekében próbálja megválaszolni a következő kérdéseket.

 • Ki a tipikus vásárlóm? Ki az ideális vásárlóm? Hogyan fogom őket megcélozni?
 • Milyen fájdalom van az ügyfeleimnél? Hogyan enyhítik jelenleg ezt a fájdalompontot?
 • Hogyan oldja meg a megoldásom a problémájukat?
 • Kik a versenytársaim? Miben különbözik a megoldásom a versenytársaktól?

Végrehajtás

Most, hogy befejezte a lehetőségek fejezetét, folytatja a végrehajtás fejezetet, amely mindent tartalmaz arról, hogy valójában hogyan fogja működtetni az üzleti tevékenységét. Bemutatja marketing és értékesítési terveit, műveleteit, a siker mérésének módját és az elvárt legfontosabb mérföldköveket.

Marketing és értékesítési terv

Üzleti tervének marketing és értékesítési terv szakasza részletesen ismerteti, hogyan kívánja elérni a célpiaci szegmenseket (más néven célmarketing), hogyan tervezi az adott célpiacokra történő eladást, milyen az árképzési terve, valamint milyen típusú tevékenységek és partnerségek sikeresnek kell lennie a vállalkozás számára.

Mielőtt elgondolkodna a marketingterv megírásán, jól meg kell határoznia a célpiacot, és ki kell egészítenie a vevő személyét (személyeit). Anélkül, hogy valóban megértenéd, kinek marketingelsz, a marketing tervnek kevés értéke lesz.

Helymeghatározási nyilatkozata

A marketing és értékesítési terv első része a helymeghatározási nyilatkozat. A pozícionálás az, ahogy megpróbálja bemutatni cégét az ügyfeleknek. Ön az alacsony árú megoldás, vagy a prémium luxusmárka a piacán? Kínál valamit, amit versenytársai nem kínálnak?

Mielőtt elkezdené dolgozni a helymeghatározási nyilatkozatot, szánjon egy kis időt arra, hogy értékelje a jelenlegi piacot, és megválaszolja a következő kérdéseket:

 • Milyen szolgáltatásokat vagy előnyöket kínál, amelyeket a versenytársai nem?
 • Melyek az ügyfelek elsődleges igényei és kívánságai?
 • Hogyan helyezkednek el a versenytársak?
 • Hogyan tervezi megkülönböztetni a versenyt? Más szóval, miért kellene az ügyfélnek téged választania valaki más helyett?
 • Hol látja cégét az egyéb megoldások táján?

Miután megválaszolta ezeket a kérdéseket, kidolgozhatja pozicionálási stratégiáját, és meghatározhatja azt üzleti tervében.

Ne aggódjon amiatt, hogy a helymeghatározási nyilatkozata nagyon hosszú vagy mélyreható. Csak meg kell magyaráznia, hogy a vállalata hol helyezkedik el a versenykörnyezetben, és mi az az alapvető értékajánlata, amely megkülönbözteti vállalatát azoktól az alternatíváktól, amelyeket az ügyfél megfontolhat.

Ezt az egyszerű képletet használhatja pozicionálási utasítás kidolgozásához:

Árazás

Miután megtudta, mi az általános pozicionálási stratégiája, folytathatja az árképzést.

Helymeghatározási stratégiája gyakran fontos hajtóereje annak, hogy miként árazza fel ajánlatait. Az ár nagyon erős üzenetet küld a fogyasztóknak, és fontos eszköz lehet a helyzetének a fogyasztókkal való közléséhez. Ha prémium terméket kínál, a prémium ár gyorsan közli ezt az üzenetet a fogyasztókkal.

Az árának eldöntése inkább művészetnek, mint tudománynak érezheti magát, de néhány alapvető szabályt be kell tartania:

Költségeinek fedezése: Természetesen vannak kivételek ez alól, de javarészt többet kell felszámítania az ügyfeleknek, mint amennyibe kerül a termék vagy szolgáltatás szállítása.

Elsődleges és másodlagos profit központ árképzése: Lehet, hogy a kezdeti ár nem az elsődleges profit központ. Például eladhatja termékét a költségén vagy akár az alatt is, de a vásárláshoz sokkal jövedelmezőbb karbantartási vagy támogatási szerződést igényel.

A piaci árfolyam megegyezése: Az árainak meg kell egyezniük a fogyasztói kereslettel és elvárásokkal. Az ár túl magas, és lehet, hogy nincsenek vevői. Az ár túl alacsony, és az emberek alulértékelhetik ajánlatát.

Az árstratégiáját különböző módon közelítheti meg. Íme néhány módszer, amellyel elgondolkodhat az árképzésen, és kidolgozhatja vállalkozásának megfelelő stratégiát:

Költség plusz árképzés: Az árképzést több tényező alapján állapíthatja meg. Megtekintheti költségeit, majd onnan megjelölheti ajánlatát. Ezt általában költség-plusz árképzésnek hívják, és hatékony lehet a gyártók számára, ahol a kezdeti költségek fedezése kritikus fontosságú.

Piaci alapú árképzés: Nézze meg a versenytársak jelenlegi helyzetét, majd az ár alapján, amit a piac vár. A piac magas vagy alacsony kategóriájú árajánlatával meghatározhatja pozícióját.

Értékárképzés: „Értékárképzési” modell az, ahol az árat annak alapján határozza meg, hogy mekkora értéket ad vásárlójának. Például ha forgalmas szakemberek számára gyepgondozást hirdet, akkor 1 órát / hetet takaríthat meg ügyfeleinek. Ha az idejüknek ezt az óráját 50 USD / óra értékre becsülik, akkor a szolgáltatás 30 USD / óra díjat számíthat fel.

promóció

Az árképzés és a pozicionálás gondozása miatt itt az ideje, hogy megnézze a promóciós stratégiáját. A promóciós terv részletesen ismerteti, hogyan kommunikál a leendő ügyfelekkel és az ügyfelekkel. Ne feledje, fontos, hogy meg szeretné mérni, hogy az Ön promóciói mennyibe kerülnek, és hány értékesítést nyújtanak. A nem nyereséges promóciós programokat hosszú távon nehéz fenntartani.

Csomagolás

Ha terméket értékesít, akkor annak csomagolása kritikus fontosságú. Ha van képe a csomagolásáról, beleértve az üzleti tervét is, mindig jó ötlet.

Ügyeljen arra, hogy a csomagolás szakasza a következő kérdésekre válaszoljon:

 • A csomagolása megfelel az Ön pozícionálási stratégiájának?
 • Hogyan közli a csomagolás a legfontosabb értéket?
 • Hogyan hasonlít a csomagolása a versenytársához?

Hirdető

Üzleti tervének áttekintést kell tartalmaznia arról, hogy milyen típusú hirdetésekre tervez pénzt költeni. Online hirdetni fog? Vagy talán a hagyományos, offline médiában? A hirdetési terv kulcsfontosságú eleme a hirdetési siker mérésének terve.

Közkapcsolatok

A média elsajátítása – PR – nagyszerű módja lehet az ügyfelek elérésének. Termékének vagy szolgáltatásának jól ismert áttekintése megnövelheti vállalkozásának növekedését. Ha a PR a promóciós stratégiájának része, részletezze itt terveit.

Tartalom marketing

A promóció népszerű stratégiája az úgynevezett tartalommarketing.

A Bplans a tartalommarketingről szól. Akkor, amikor hasznos információkat, tippeket és tanácsokat tesz közzé – általában ingyenesen elérhetővé téve -, hogy a célpiac megismerhesse vállalatát az Ön által nyújtott szakértelem révén. A tartalommarketing arról szól, hogy tanítsa és oktassa a potenciális érdeklődőket olyan témákban, amelyek érdeklik őket, nem csak az Ön által kínált funkciókra és előnyökre.

Közösségi média

A közösségi médiában való jelenlét alapvetően a vállalkozások túlnyomó többségének követelménye.

Nem szükséges, hogy minden közösségi média csatornán szerepeljen, de azokon kell lennie, amelyeken ügyfelei vannak. Egyre több ember használja a közösségi médiát arra, hogy megismerje a vállalatokat és megtudja, mennyire reagálnak. Fontos figyelembe venni, hogy mely csatornákat helyezi fontossági sorrendbe, és mi lesz a márkajelzése.

Stratégiai szövetségek

Marketingtervének részeként számíthat arra, hogy partnerség formájában szorosan együttműködik egy másik céggel.

Ez a partnerség segíthet hozzáférést biztosítani vállalata célpiaci szegmenséhez, miközben partnerének új terméket vagy szolgáltatást kínálhat ügyfeleinek.

Ha már létrejöttek a partnerségek, akkor fontos részletezni ezeket a partnerségeket üzleti tervében.

Tevékenységek

A műveletek szakasz az üzleti működését mutatja be. Ez a logisztika, a technológia és egyéb anyák. A megkezdett vállalkozás típusától függően szükség lehet a következő szakaszokra. Csak azt írja be, amire szüksége van, és távolítson el minden mást.

Forrás és teljesítés

Ha az Ön cége az általa értékesített termékeket más szállítóktól vásárolja, fontos, hogy részleteket adjon meg arról, hogy honnan származnak a termékei, hogyan szállítják Önnek, és végül hogyan szállítja a termékeket az ügyfélnek – ez a beszerzés és a teljesítés.

Ha tengerentúli gyártóktól szerez be termékeket, a befektetők tudni akarják, hogy milyen előrelépésekkel dolgoznak együtt ezek a beszállítók. Ha vállalkozása termékeket fog szállítani az ügyfeleknek, ismertesse termékei szállítási terveit.

Technológia

Ha Ön technológiai vállalat, akkor üzleti tervéhez elengedhetetlen, hogy leírja technológiáját és mi a „titkos szósz”.

Üzleti tervében nem kell üzleti titkokat adnia, de le kell írnia, hogy a technológiája mennyiben más és jobb, mint a többi megoldás. Magas szinten le kívánja írni, hogyan működik a technológiája. Itt azonban nem kell gyötrő részletekbe bocsátkoznia – ha a befektetőt érdekli részletesebben, akkor meg fogja kérni, és ezt az információt a mellékletében megadhatja.

Ne feledje, az a célja, hogy az üzleti terv a lehető legrövidebb legyen, így a túl sok részlet itt könnyen túl hosszúvá teheti a tervét.

terjesztés

A termékcégek számára a disztribúciós terv a teljes üzleti terv fontos része. A szolgáltató vállalatok többnyire kihagyhatják ezt a darabot, és továbbléphetnek.

A terjesztés az, ahogyan termékét az ügyfelek kezébe adja. Minden iparág különböző terjesztési csatornákkal rendelkezik, és a terjesztési terv elkészítésének legjobb módja az, ha interjút készít másokkal az iparágban, hogy kiderítse, mi a terjesztési modelljük.

Íme néhány általános forgalmazási modell, amelyet fontolóra vehet vállalkozása számára:

Közvetlen terjesztés

A közvetlen értékesítés a fogyasztók számára messze a legegyszerűbb és legjövedelmezőbb lehetőség.

Fontolja meg az értékesítés megtakarításainak közvetlen átadását az ügyfeleknek, vagy egyszerűen növelheti a haszonkulcsát. Még mindig le kell fednie a logisztikát arról, hogyan juttatja el termékeit az ügyfelekhez a raktárából, de a közvetlen terjesztési modell általában meglehetősen egyszerű.

Kiskereskedelmi forgalmazás

A legtöbb nagykereskedőnek nem tetszik az a nehézség, hogy több ezer egyedi beszállítóval kell foglalkoznia.

Ehelyett inkább nagy forgalmazó vállalatokon keresztül vásárolnak, amelyek összes beszállító termékeit összesítik, majd ezt a készletet a kiskereskedők rendelkezésére bocsátják vásárlás céljából. Természetesen ezek a forgalmazók a raktárukon áthaladó eladások százalékát veszik fel.

A gyártók képviselői

Ezek tipikusan olyan értékesítők, akik egy „repping” ügynökségnél dolgoznak. Gyakran kapcsolatban állnak kiskereskedőkkel és forgalmazókkal, és azon dolgoznak, hogy termékeiket a megfelelő csatornán értékesítsék. Jellemzően megbízás alapján dolgoznak, és nem ritka, hogy szükség van egy képviselőre ahhoz, hogy egy új vállalat hozzáférjen a forgalmazóhoz vagy a kiskereskedőhöz.

OEM

Ez az „eredeti berendezés gyártója” kifejezésre utal. Ha termékét egy másik vállalatnak adják el, amely azután beépíti a terméket a késztermékébe, akkor Ön OEM csatornát használ.

Jó példa erre az autóalkatrész-beszállítók. Míg a nagy autógyártók valóban nagy alkatrészeket építenek autóikba, közös alkatrészeket vásárolnak harmadik féltől is, és beépítik ezeket az alkatrészeket a kész járműbe.

A legtöbb vállalat terjesztési csatornák keverékét használja tervei részeként, ezért ne érezze úgy, hogy egyetlen csatornára kell korlátozódnia. Például nagyon gyakori mind a közvetlen, mind a forgalmazókon keresztül történő értékesítés – iPhone-t vásárolhat közvetlenül az Apple-től, vagy bemehet a Target üzletbe, és ott megszerezheti.

Mérföldkövek és mutatók

Az üzleti terv csak papír alapú dokumentum, a munka elvégzésének valós útja nélkül, ütemtervvel, meghatározott szerepkörökkel és kulcsfontosságú feladatokkal kiegészítve.

Bár üzleti tervének mérföldkövei és mutatói nem tartoznak, nagyon fontos, hogy szánjon időt arra, hogy előre tekintse meg, és ütemezze vállalkozása következő kritikus lépéseit. A befektetők azt akarják látni, hogy megértsék, mi kell történnie a tervek valóra váltásához, és hogy reális ütemterven dolgoznak.

Kezdje a mérföldkövek gyors áttekintésével. A mérföldkövek a tervezett fő célok. Például, ha orvostechnikai eszközt gyárt, akkor mérföldkövei lesznek a klinikai vizsgálatokhoz és az állami jóváhagyási folyamatokhoz. Ha fogyasztási cikket gyárt, akkor mérföldkövek társulhatnak a prototípusokhoz, a gyártók megtalálásához és az elsőrendű nyugtához.

Vontatás

Míg a mérföldkövek előre tekintenek, érdemes visszatekinteni a már elért főbb teljesítményekre is. A befektetők ezt szívesen hívják „vontatásnak”. Ez azt jelenti, hogy cége bizonyítékot mutatott a korai sikerre.

A vontatás lehet néhány kezdeti értékesítés, sikeres kísérleti program vagy jelentős partnerség. Ennek a bizonyítéknak a megosztása, miszerint a vállalata nem csupán ötlet – hogy tényleges bizonyítékai vannak arra, hogy sikeres lesz – kritikus fontosságú lehet a vállalkozás növekedéséhez szükséges pénz lehívása szempontjából.

Metrikák

A mérföldkövek és a tapadás mellett üzleti tervének részleteznie kell azokat a legfontosabb mutatókat, amelyeket figyelni fog, amikor vállalkozása elindul a földről. A mutatószámok azok a számok, amelyeket rendszeresen figyel, hogy megítélje vállalkozásának egészségét. Ezek az üzleti modell és a pénzügyi terv növekedésének mozgatórugói.

Például egy étterem különös figyelmet fordíthat az átlagos éjszakai asztalfordulások számára, valamint az italértékesítés és az élelmiszerértékesítés arányára. Egy online szoftvercég megvizsgálhatja az átállási arányokat (a lemondó ügyfelek százalékos arányát) és az új feliratkozásokat. Minden vállalkozásnak kulcsfontosságú mutatói vannak, amelyeket figyel, hogy figyelemmel kísérje a növekedést és korán észlelje a problémákat, és üzleti tervének részleteznie kell azokat a legfontosabb mutatókat, amelyeket a vállalkozásában követni fog.

Feltételezések és kockázatok

Végül, üzleti tervének részleteznie kell azokat a legfontosabb feltételezéseket, amelyeket megfogalmazott és amelyek fontosak a vállalkozás sikere szempontjából.

A kulcsfontosságú gondolkodás másik módja a kockázat. Milyen kockázatokat vállal a vállalkozásával? Például, ha nincs igazolt kereslet egy új termék iránt, akkor feltételezi, hogy az emberek azt akarják, amit építenek. Ha az online hirdetésre számít, mint fő promóciós csatornára, akkor feltételezéseket tesz az adott reklám költségeiről és arról, hogy a hirdetést megtekintők hány százaléka vásárol.

Annak ismerete, hogy mik a feltevései a vállalkozás indításakor, különbséget tehet az üzleti siker és az üzleti kudarc között. Amikor felismeri feltételezéseit, elindulhat annak bizonyítása, hogy feltételezései helyesek. Minél jobban minimalizálhatja feltételezéseit, annál valószínűbb, hogy vállalkozása sikeres lesz.

Kulcsfontosságú kérdések, amelyekre válaszolnia kell a végrehajtásával kapcsolatban

Ez a szakasz a vállalkozásod működését ismerteti. A konkrét munkafolyamatoknak, marketing taktikáknak és üzleti mérföldköveknek bemutatniuk kell, hogy van elképzelésed arról, hogyan fogod megvalósítani az általad azonosított lehetőséget. A szakasz fejlesztésének megkönnyítése érdekében próbáljon megválaszolni a következő kérdéseket.

 • Milyen marketing és operatív csatornák a legjobbak a vállalkozásom számára?
 • Miben különbözik az árstratégiám a versenytársaktól?
 • Milyen technológiába vagy szolgáltatásba kell befektetnie?
 • Hogyan fog kinézni a márkajelzésem? Milyen elemeket kell létrehoznom?
 • Milyen mutatókat kell követnem? Hogyan néz ki a siker?
 • Milyen mérföldköveket kell elérnem? Milyen lépések szükségesek ezek eléréséhez?

A vállalat áttekintése és csapata

Ebben a fejezetben áttekinti vállalatának felépítését és azt, hogy kik a csapat legfontosabb tagjai. Ezek a részletek különösen fontosak a befektetők számára, mivel tudni akarják, ki áll a vállalat mögött, és ha egy jó ötletből nagy üzletet tudnak megvalósítani.

Csapat

Az üzleti terv vállalati áttekintése és csapatfejezete az a legjobb eset, hogy megfelelő csapatot találjon az ötlet megvalósításához. Meg kell mutatnia, hogy elgondolkodott azon fontos szerepeken és felelősségeken, amelyekre üzleti vállalkozásának szüksége van a növekedés és a siker érdekében.

Tartalmazzon rövid életrajzokat, amelyek kiemelik az egyes csapattagok releváns tapasztalatait. Fontos itt felvetni, hogy miért a csapat a megfelelő csapat ahhoz, hogy egy ötletet valósággá váljon. Megfelelő ipari tapasztalattal és háttérrel rendelkeznek? A csapat tagjainak voltak vállalkozói sikereik korábban?

A kezdő vállalkozók által elkövetett gyakori hiba a vezetői csoport leírásában az, hogy a csapat minden tagjának C-szintű címet adnak (vezérigazgató, CMO, COO és így tovább). Bár ez jó lehet az egók számára, gyakran nem reális. A vállalat növekedésével különböző típusú tapasztalatokra és ismeretekre lehet szüksége. Gyakran jobb megengedni a címek jövőbeni növekedését, minthogy mindenki a csúcson induljon, és ne legyen helye a jövőbeli növekedésnek vagy változásnak.

Vezetőség

A menedzsment csapatának nem feltétlenül kell teljesnek lennie ahhoz, hogy teljes üzleti terv legyen. Ha tudod, hogy hiányosságai vannak a vezetőségben, akkor ez O.K. Valójában a befektetők az érettség és annak ismeretét látják, hogy bizonyos kulcsfontosságú személyek hiányoznak bizonyos kulcsemberekről, és arról, hogy vállalkozásának mire van szüksége a sikerhez. Ha vannak hiányosságai a csapatban, egyszerűen azonosítsa őket, és jelezze, hogy megfelelő embereket keres bizonyos szerepek betöltésére.

Szervezeti ábra

Végül dönthet úgy, hogy felvesz egy javasolt szervezeti diagramot üzleti tervébe. Ez nem kritikus jelentőségű, és minden bizonnyal az üzleti terv mellékletében élhet. Egy bizonyos ponton, amikor feltárja a finanszírozási lehetőségeket, felkérhetik Önt egy „org-diagramra”, ezért jó, ha van ilyen.

A pénzszerzésen túl az org-diagram egy hasznos tervezési eszköz is, amely segít átgondolni vállalatát és azt, hogy hogyan fog növekedni az idők során. Milyen kulcsszerepeket kíván betölteni a jövőben, és hogyan fogja felépíteni csapatait, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőlük? Az org-diagram segít átgondolni ezeket a kérdéseket.

Cég áttekintés

A vállalati áttekintés valószínűleg az üzleti terv legrövidebb szakasza lesz. Ha olyan tervet szeretne megosztani belső kapcsolataival üzleti partnereivel és csapattagjaival, hagyja ki ezt a részt, és lépjen tovább.

A vállalaton kívüli személyekkel megosztott terv esetében ebben a részben a következőket kell tartalmaznia:

 • Küldetésnyilatkozat
 • Szellemi tulajdon
 • Vállalkozása jogi felépítésének és tulajdonjogának áttekintése
 • A vállalkozás helye
 • A vállalat rövid története, ha létező vállalatról van szó

Küldetésnyilatkozat

Ne essen abba a csapdába, hogy egy vagy több napot töltsön küldetése során. Egy-két órának rengeteg időnek kell lennie.

Kerülje a hosszú, általános nyilatkozat összeállítását arról, hogy cége hogyan szolgálja ügyfeleit, alkalmazottait és így tovább. Vállalati küldetésének rövidnek – legfeljebb egy vagy két mondatnak – rövidnek kell lennie, és nagyon magas szinten ki kell terjednie arra, amit megpróbál. Őszintén szólva küldetésnyilatkozata és átfogó értékjavaslata akár ugyanaz is lehet.

Itt, a Palo Alto Software-nél (a Bplans készítői) küldetésünk a következő: „Segítünk az embereknek az üzleti sikerben.” Ez egyszerű és felöleli mindazt, amit csinálunk, az épített terméktípusoktól kezdve a marketingig.

Szellemi tulajdon

Ez leginkább a technológiai és tudományos vállalkozásokra vonatkozik, ezért ezt csak hagyja ki, ha nem kell megvitatnia szabadalmait és egyéb szellemi tulajdonát.

De, ha szellemi tulajdona van, amely tulajdonosa a vállalkozásának, és amely segít megvédeni magát versenytársaival szemben, akkor itt részletezze ezeket az információkat. Ha szabadalmaival rendelkezik, vagy a szabadalmi bejelentés folyamatában van, itt kell kiemelni ezeket a szabadalmakat. Ugyanilyen fontos megvitatni a technológiai engedélyeztetést – ha valaki mástól engedélyezi az alaptechnológiát, ezt közzé kell tennie üzleti tervében, és feltétlenül fel kell tüntetnie a pénzügyi kapcsolat részleteit.

Cégtörténet

Ha egy meglévő vállalat számára ír üzleti tervet, akkor helyénvaló a vállalat rövid történetét felvenni és kiemelni a főbb történelmi eredményeket. Ismét tartsa rövid ezt a szakaszt – legfeljebb néhány bekezdést.

Ez a szakasz különösen hasznos, ha kontextust ad a terv többi részének, és nagyon hasznos lehet a belső terveknél is. A cégtörténeti rész az új alkalmazottak számára háttérképet nyújthat a vállalatról, így jobb kontextusuk van az elvégzett munkához, és ahonnan a vállalat jött az évek során.

Elhelyezkedés

Végül az üzleti terv vállalati áttekintés szakaszában le kell írni az Ön jelenlegi helyét és a vállalat tulajdonában lévő létesítményeket

A fogyasztókat kirakatból kiszolgáló vállalkozások számára ez az információ kritikus. Ezenkívül azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nagy létesítményeket igényelnek a gyártáshoz, a raktározáshoz és így tovább, ezek az információk a terv fontos részét képezik.

Kulcsfontosságú kérdések, amelyekre a vállalat áttekintésével válaszolhat

Ez a szakasz ugyanolyan fontos az Ön és csapata számára, mint a befektetők számára. Célja, hogy segítsen beazonosítani, hogyan fog működni, valamint milyen pozíciókat, osztályokat vagy más struktúrákat kell megvalósítania. A szakasz fejlesztésének megkönnyítése érdekében próbáljon megválaszolni a következő kérdéseket.

 • Ki alkotja a jelenlegi csapatomat? Milyen szerepeket kell betölteni?
 • Mi a legfontosabb küldetésem? Hogyan befolyásolja az üzleti tevékenységet?
 • Szükségem van egy fizikai helyre? Hol kell elhelyezni?
 • Mi a cégem felépítése? Hogyan változik ez az idő múlásával?

Pénzügyi terv

Utolsó, de nem utolsó sorban a pénzügyi terv fejezete. A vállalkozók gyakran ezt tartják a legfélelmetesebbnek, de nem kell annyira megfélemlíteni, mint amilyennek látszik. A legtöbb induló vállalkozás pénzügyi könyve kevésbé bonyolult, mint gondolná, és szilárd pénzügyi előrejelzés összeállításához üzleti végzettség biztosan nem szükséges. Ez azt jelenti, hogy ha további segítségre van szüksége, rengeteg eszköz és erőforrás áll rendelkezésre egy szilárd pénzügyi terv elkészítéséhez.

Egy tipikus pénzügyi terv havi értékesítési és bevételi előrejelzéseket tartalmaz az első 12 hónapra, majd éves előrejelzéseket tartalmaz a fennmaradó három-öt évre. A hároméves előrejelzések általában megfelelőek, de egyes befektetők ötéves előrejelzést kérnek.

Az alábbiakban részletezzük az üzleti tervbe beillesztendő pénzügyi kimutatásokat, és rövid áttekintést adunk arról, hogy mi legyen az egyes szakaszokban.

Eladási előrejelzés

Értékesítési előrejelzése éppen ilyen – előrejelzése arról, hogy mennyit fog eladni a következő néhány évben.

Az értékesítési előrejelzés általában több sorra oszlik, egy-egy sorral az Ön által kínált minden egyes alaptermékre vagy szolgáltatásra. Ne kövesse el azt a hibát, hogy eladási előrejelzését gyötrő részletekre bontja. Csak ezen a ponton koncentráljon a magas szintű vödrökre.

Például, ha egy étterem értékesítését prognosztizálja, akkor az előrejelzéseket ezekre a csoportokra oszthatja: ebéd, vacsora és italok. Ha termékvállalat, akkor előrejelzését célpiaci szegmensek vagy főbb termékkategóriák szerint bonthatja.

Az eladási előrejelzés minden egyes értékesítési sorhoz egy megfelelő sort is tartalmaz, amely fedezi az eladott áruk költségét, más néven COGS-t (más néven közvetlen költségeket). Ezek a sorok a termék gyártásával vagy a szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos költségeket mutatják. A COGS-nek csak azokat a költségeket kell tartalmaznia, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a termékek előállításához, nem pedig a szokásos üzleti költségeket, mint például a bérleti díjat, a biztosítást, a fizetéseket stb.

Az éttermek számáa ez az alapanyagok költsége lenne. Egy termékcég számára ez az alapanyagok költsége. Tanácsadói vállalkozás számára ez a papír és más prezentációs anyagok költsége lehet.

Személyzeti terv

Személyzeti terve részletezi, hogy mennyit tervez fizetni az alkalmazottainak. Egy kis cég esetében felsorolhatja a személyzeti terv minden beosztását és azt, hogy havonta mennyit fognak fizetni az egyes munkakörökért. Egy nagyobb vállalat esetében a személyzeti tervet jellemzően funkcionális csoportokra bontják, például „marketing” és „értékesítés”.

A személyzeti terv tartalmazni fogja azt is, amelyet általában „alkalmazotti terheknek” neveznek, ami egy alkalmazott béren felüli költsége. Ebbe beletartoznak a béradók, a biztosítások és egyéb szükséges költségek, amelyek havonta felmerülnek azért, ha alkalmazottja van a bérszámfejtésén.

Jövedelem kimutatás

Az eredménykimutatás, más néven nyereség és veszteség (vagy P&L), ahol a számai mind összeállnak, és megmutatják, hogy nyereséget termel-e vagy veszteséget vállal. A P&L adatokat vesz fel az értékesítési előrejelzésből és a személyi tervből, valamint felsorolja a vállalkozás működtetésével kapcsolatos összes többi folyamatos kiadást. Az eredménykimutatás ingyenes példáját itt töltheti le.

A P&L tartalmazza a legfontosabb „alsó sorot” is, ahol a kiadásait levonják az Ön bevételeiből annak bemutatására, hogy vállalkozása havonta profitot termel-e, vagy potenciálisan veszteségeket szenved-e Ön növekedése közben.

A leggyakoribb eredménykimutatási tételek tartalmazzák

Értékesítés (vagy bevétel vagy bevétel): Ez a szám az értékesítési előrejelzési munkalapból származik, és tartalmazza a vállalkozás által generált összes bevételt.

Az eladott áruk költsége (COGS): Ez a szám szintén az eladási előrejelzésből származik, és a termék eladásának teljes költségét jelenti. A szolgáltató vállalkozások számára ezt eladási költségnek vagy közvetlen költségnek is nevezhetjük.

Bruttó árrés: E szám megszerzéséhez vonja le az eladásokból a COG-t. A legtöbb eredménykimutatásban ez a szám az összes értékesítés százalékában is szerepel (bruttó fedezet / értékesítés = bruttó fedezet százalék)

Működési költségek: Sorolja fel a vállalkozás működtetésével kapcsolatos összes költségét, kivéve a már részletezett COGS-t. Ezenkívül ki kell zárnia az adókat, az értékcsökkenést és az amortizációt. Ugyanakkor ide sorolja a fizetéseket, a kutatás és fejlesztés (K + F), a marketing és egyéb költségeket.

Működési költségek összesen: Ez a működési költségek összege.

Működési bevétel: Ez más néven EBITDA, vagyis kamat, adók, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény. Ez egy egyszerű számítás, ahol csak levonja az összes működési költséget és COGS-t az eladásokból.

Kamat, adók, értékcsökkenés és amortizáció: Ha rendelkezik valamilyen ilyen kiadási forrással, akkor azokat a működési bevételei alá sorolja.

Összes kiadás: Adja hozzá működési költségeit a kamatokhoz, az adókhoz, az értékcsökkenéshez és az amortizációhoz, hogy megkapja az összes költséget.

Nettó nyereség: Ez a legfontosabb lényeg, amely megmutatja, hogy profitot termelt-e vagy veszteséget szenvedett-e el egy adott hónap vagy év során.

Cash flow kimutatás

A cash flow kimutatást gyakran összekeverik az eredménykimutatással, de ezek nagyon eltérőek és nagyon különböző célokat szolgálnak. Míg a P&L kiszámítja az Ön nyereségét és veszteségét, a cash flow kimutatás nyomon követi, hogy az adott pillanatban mennyi készpénz (pénz van a bankban) van. Itt talál egy példát a cash flow kimutatásra.

A két állítás közötti különbség megértésének kulcsa a készpénz és a nyereség közötti különbség megértése. A legegyszerűbb módszer erre gondolni, ha eladást hajt végre. Ha számlát kell küldenie az ügyfelének, majd az ügyfél 30 vagy 60 napot vesz igénybe a számla kifizetéséhez, akkor nincs azonnal készpénz az eladásból. De az eladást elkönyvelte P&L-jében, és az eladás napján profitot mutatott az eladásból.

Ha meg szeretné tudni, hogyan használhatja fel pénzforgalmát egy fenntartható vállalkozás felépítésére, tekintse meg ezt a cikket.

Mérleg

Az utolsó pénzügyi kimutatás, amelyet a legtöbb vállalkozásnak üzleti terve részeként kell elkészítenie, a mérleg. A mérleg áttekintést nyújt vállalkozásának pénzügyi helyzetéről. Felsorolja a vállalat eszközeit, a kötelezettségeket és a (saját) saját tőkét. Ha levonja a társaság kötelezettségeit az eszközökből, meghatározhatja a vállalat nettó értékét.

Ha további részletekre kíváncsi, hogy mit kell tartalmaznia a mérlegében, olvassa el ezt a cikket a mérlegek összeállításáról és olvasásáról. Az induláshoz letöltheti ezt a mérleg példát is.

Pénzeszközök felhasználása

Ha befektetőktől gyűjt pénzt, akkor az üzleti tervének tartalmaznia kell egy rövid részt, amely részletesen ismerteti, hogyan tervezi a befektetői készpénz felhasználását.

Ebben a szakaszban nem kell gyötrő részleteket tárgyalni arról, hogyan költenek minden utolsó dollárt, ehelyett bemutatja azokat a főbb területeket, ahol a befektetők pénzét költenék. Ide tartozhat a marketing, a K + F, az értékesítés vagy esetleg a készlet megvásárlása.

Kilépési stratégia

Az utolsó dolog, amelyet esetleg be kell foglalnia a pénzügyi terv fejezetébe, az a kilépési stratégiáról szóló szakasz.

A kilépési stratégia az a terve, hogy végül eladja vállalkozását, akár egy másik vállalatnak, akár a nyilvánosságnak egy IPO-ban. Ha vannak befektetői, tudni akarják erről a gondolatait. Ha olyan vállalkozást folytat, amelynek a tulajdonjogát a végtelenségig meg kívánja őrizni, és nem angyalberuházást vagy kockázatitőke-finanszírozást keres, akkor kihagyhatja a kilépési stratégia szakaszt. Végül is a befektetői meg akarják hozni a befektetésük megtérülését, és ezt csak akkor érhetik el, ha a céget eladják másnak.

Itt megint nem kell gyötrő részletekbe bocsátkoznod, de meg kell határoznod néhány olyan vállalatot, amelyek érdekelhetnek téged, ha sikerrel jársz.

Kulcsfontosságú kérdések a pénzügyi terv megválaszolásához

Pénzügyi terve azt hivatott segíteni, hogy megértse, mik a kiadásai, mire lesz szükség ahhoz, hogy nyereséges legyen, mennyi készpénzt kell tartania. és mit fog tenni bármilyen finanszírozással. Ekkor nem kell tényleges pénzügyi adatokkal rendelkeznie.

Azonban az előrejelzések és előrejelzések az alapvető pénzügyi kimutatásokhoz nemcsak a stratégia megvalósíthatóságának tisztázásában, hanem a befektetők számára is bebizonyítják, hogy előre gondolt. A szakasz kidolgozásának megkönnyítése érdekében próbálja megválaszolni a következő kérdéseket.

 • Milyen várakozásai vannak a következő évre?
 • Milyen kiadások szükségesek a működéshez?
 • Mikor lesz pozitív a cash flow?
 • Mennyi készpénzre van szüksége előre a növekedés finanszírozásához?
 • Hogyan fogja felhasználni a hiteleket vagy a befektetéseket? Milyen finanszírozás szükséges a konkrét törekvésekhez?

Függelék

Az üzleti terv függeléke semmiképpen sem kötelező fejezet, de hasznos hely olyan diagramok, táblázatok, definíciók, jogi megjegyzések vagy egyéb kritikus információk összeragasztására, amelyek túl hosszúnak vagy túlságosan helytelennek tűntek. hogy máshova vegye fel üzleti tervébe. Ha szabadalma vagy szabadalmaztatása folyamatban van, vagy illusztrációi vannak a termékére, akkor itt szeretné megadni a részleteket.

Az üzleti terv megírásának következő lépései

Az üzleti tervezés folyamatos folyamat, amely segíthet az ötlet érvényesítésében, a célok kitűzésében, a vállalkozás irányításában és sikeres lebonyolításában. Ha nem tudja biztosan, hol kezdje, nagyon hasznos lehet megtekinteni néhány elkészült üzleti tervet a tervezési folyamat során.

Saját tervének megkezdéséhez töltse le ingyenes üzleti terv sablonunkat, hogy hozzáférjen a cikkben tárgyalt tartalom vázlatához. Ha konkrét iparági példákra van szüksége, javasoljuk, hogy vessen egy pillantást üzleti tervkönyvtárunkra. A vállalkozásával együtt növekvő modern üzleti tervezéshez érdemes megnézni a LivePlan alkalmazást.

A LivePlan lefedi az összes üzleti tervezési lépést, amelyet ma megtettünk, szakértői útmutatásokkal és erőforrásokkal a terv elkészítéséhez. Ezenkívül robusztus előrejelzési eszközöket is tartalmaz, amelyek közvetlenül integrálhatók az előrejelzési megoldással, hogy könnyen elemezhető pénzügyi információkat és betekintést nyújtson vállalkozásához.

A közvetlenebb segítségért pedig megnézheti a LivePlan üzleti terv tanácsadó szolgáltatását is. Ez egy MBA által öt munkanapon belül elkészített szakmai üzleti tervet kap, amelyet a LivePlan segítségével elérhet és frissíthet.

 

About John Paul

A Modapky 100% -ban biztonságos és megbízható Apks-t szuper izgalmas ingyenes szolgáltatásokkal kínál. Elsődleges célunk a közösség és a felhasználók szórakoztatása, akik ellátogatnak a márkánk weboldalára.

Leave a Comment