Hogyan kell elvégezni a piackutatást – 2021 útmutató

Rengeteg hibát követtem el üzleti karrierem során. Néhány hibát nehéz volt elkerülni, de az egyik legnagyobb és legdrágább hibát el lehetett volna kerülni egyszerűen egy kis házi feladat elvégzésével.

Egy olyan csapda áldozatává váltam, amelybe rengeteg vállalkozó esett bele minden nap – beleszerettem egy termékötletbe.

Még a 2000-es évek végén a csapatommal előálltunk egy szerintünk remek ötlettel egy termékhez. Rengeteg vállalkozásnak lenne szüksége rá, és szinte garantáltan hatalmas sikert aratott!

De elhanyagoltuk a piackutatás elvégzését. Egy olyan termékkel kötöttünk ki, amely piacot keresett, ahelyett, hogy kitalálta volna, ki az ideális vásárlónk, és kifejezetten nekik gyártott terméket.

Íme, mit tanultam ebből a tapasztalatból, és mit tehet a piackutatással elkövetett hibák elkerülése érdekében.

Mi a piackutatás?

A piackutatás az információgyűjtés folyamata a potenciális ügyfelekről. Segít meghatározni a vevő személyét, a célpiacot és megérteni vállalkozásának életképességét azáltal, hogy olyan kérdésekre válaszol, mint – Kik ők? Milyen vásárlási és vásárlási szokásaik vannak? Hányan vannak közülük?

Az ideális vásárló problémáinak, vágyainak és aktuális megoldásainak feltárásával megépítheti termékét, szolgáltatását és tágabb stratégiáját, hogy jobban kiszolgálja őket.

Miért végezzen piackutatást?

Amikor vállalkozást alapít, az ügyfelek megismerése az egyik legfontosabb, amit meg kell tennie. Ha nem érti ügyfelét, akkor nem tudja, hogyan segíthetne problémáik megoldásában. Nem tudja, milyen marketingüzenetek és reklámok működnek. Nem tudja, hogy a terméke vagy szolgáltatása valóban olyan dolog, amire az ügyfelek pénzt költenek.

Piackutatás elvégzése választ ad az ismeretlen elemekre. Ez nagymértékben csökkenti a kockázatot, amikor elindítja vállalkozását. Ez segít megérteni versenyhelyzetét, valamint versenytársainak erősségeit és gyengeségeit. És ez javítani fogja marketing és értékesítési folyamatát.

Szükség van-e marketing kutatásra a vállalkozásához?

Még mindig elgondolkodhat azon, hogy „valóban vállalkozásomnak piackutatást kell végeznie?” Válaszoljon a következő kérdésekre, hogy megtudja:

  • Elsősorban helyi piacot szolgál fel?
  • Létezik-e már a megkezdett üzleti kategória?
  • Van-e olyan terve, amely megkülönbözteti magát a versenyétől?
  • Eleget költenek az emberek az Ön üzleti típusára, hogy támogassák Önt és a versenytársakat is?
  • Rendkívül jól ismeri már az iparát korábbi munkatapasztalatai alapján?

Ha e kérdések közül legalább háromra igennel válaszol, akkor valószínűleg kevesebb piackutatással megúszhatja. Csak tudja, hogy ha jól ismeri az iparát, az üzleti típusát és a versenyét, akkor a dolgok mindig változnak. Bölcs dolog, ha aktívan kutat, vagy rendszeres piackutatási foglalkozásokat hoz létre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a görbe előtt marad.

Hogyan lehet piackutatást végezni

Elsőre ijesztőnek tűnhet a piackutatásban való elmélyülés, de ennek nem kell olyan hosszúnak lennie, amíg tudja, mit keres. Bemutatjuk azokat a piackutatási típusokat, amelyeket csak egy kicsit felhasználhat, de most kezdje el ezt a lépésről lépésre.

  1. Kezdje a célpiac azonosításával

Képzelje el, hogy valaki belép a vállalkozásába, vagy felveszi a telefont és felhívja Önt. Tökéletes vásárlója: olyan, akinek problémája van, amit megoldott, és hajlandó pénzt költeni a megoldására. Most képzelje el a részleteket erről a személyről. Kik ők? Le tudnád írni őket?

Ideális ügyfelek és közös vonások

Ez az „ideális ügyfél” a célpiac. Lehet, hogy vállalkozásának több célpiaca van, de általában az szolgál a legjobban, ha a célpiacok listáját kettőben vagy háromban tartja.

Minden célpiacának meg kell osztania a közös vonásokat. Ezek lehetnek demográfiai jellemzők, például korcsoport, nemcsoportok, jövedelmi szint vagy helyek. Lehet, hogy ezeket pszichográfiai tulajdonságoknak nevezik, amelyek olyan emberek csoportjai, akik szeretik ugyanazokat a dolgokat vagy hasonló érdeklődéssel rendelkeznek. Vagy a megcélzott piac lehet egy bizonyos típusú alkalmazott egy másik vállalatnál, például CTO vagy marketing vezető.

Leggyakrabban a célpiacok demográfiai és pszichográfiai csoportok keverékei. Például kifejleszthet egy új típusú cipőt, amely női triatlonistákat céloz meg. Vagy nyithat egy fodrászatot, amely városi, hipszter férfiakat céloz meg.

Piaci szegmentáció

Több célpiac létrehozása a vállalat számára az úgynevezett „piaci szegmentálás”. Ez komplexen hangzik, de csak annyit tesz, hogy felosztja a célpiacokat különböző csoportokra, amelyeknek remélheti, hogy eladja. Minden piaci szegmensnek eltérő tulajdonságai lehetnek, és különböző okokból vásárolhatja meg a terméket vagy szolgáltatást.

Előfordulhat, hogy különböző marketing kampányokkal áll elő különböző piaci szegmensekhez, vagy akár testre szabja termékét vagy szolgáltatását az egyes szegmensekhez.

  1. Beszéljen a potenciális ügyfelekkel

Miután meghatározta a célpiacot, vagy legalább jól kitalálta, ki a célpiaca, meg kell tennie a legfontosabb lépést ebben az egész piackutatási folyamatban. Fel kell állnia az íróasztaltól, ki kell szállnia a számítógép mögül és ki kell mennie. Így van, el kell mennie, és valóban beszélnie kell a potenciális célpiaci emberekkel. Ezt hívják elsődleges piackutatásnak.

Igen, végezhet online felméréseket és egyéb kutatásokat, de ez nem helyettesíti a potenciális ügyfelekkel való tényleges beszélgetést. Több betekintést nyer az ügyfelekbe, ha meglátja a munkahelyi vagy otthoni környezetét, és jobban megérti, hogyan hoznak vásárlási döntéseket azáltal, hogy valóban beszélgetnek velük, mint bármelyik felmérés valaha is elmondja.

Tegye ezt az egyet, és mérföldekkel megelőzi a versenyét. Miért? Mert a legtöbb ember kihagyja ezt a lépést. Félelmetes idegenekkel beszélgetni. Mi van, ha nem akarják megvásárolni azt, amit tervezel készíteni?

Tehát ne legyen olyan, mint a legtöbb vállalkozó (beleértve engem is!), És hagyja ki ezt a kritikus lépést. Jelentheti a siker és a kudarc közötti különbséget. Ennek a lépésnek a korai elvégzése elősegíti az üzleti modell finomítását és egyértelmű hatást gyakorol a jövőbeni sikereire. aktívan kutat, vagy rendszeres piackutatási foglalkozásokat hoz létre annak biztosítása érdekében, hogy a görbe előtt maradjon.

  1. Tudja meg, hogy elég nagy-e a piaca

Miután beazonosította a célpiacot és validálta azt személyes beszélgetéssel velük, kutatást kell végeznie annak kiderítésére, hogy a célpiac elég nagy-e vállalkozásának fenntartásához. Ha nincs elég potenciális ügyfél az üzleti és versenytársainak fenntartásához, akkor fontolóra kell vennie a termék vagy szolgáltatás kínálatának megváltoztatását.

Például, ha a célpiacon csak néhány ezer potenciális ügyfél van, akkor vagy gyakran kell eladnia nekik, vagy meglehetősen magas áron kell értékesítenie a fenntartható, nyereséges vállalkozás létrehozása érdekében.

Annak megállapításához, hogy a piac elég nagy-e, meg kell végeznie néhány kutatást. Használja a célpiaci lépésben megadott attribútumokat, majd derítse ki, hány ember felel meg a demográfiai, pszichográfiai vagy helymeghatározási kritériumoknak. Van néhány linkem az erőforrásokra, amelyek segítenek ezt kitalálni a cikk végén.

Ha egy meglévő piacot céloz meg már meglévő versenytársakkal, akkor az úgynevezett iparkutatást hajtja végre. Például talán új vállalatot épít a sportitalok piacán vagy a mobiltelefonok piacán. Ilyen esetekben, ha megérted, hogy az emberek mennyit vásárolnak a jelenleg meglévő kínálatból, akkor a lehető legjobban megérezheted a potenciális piac méretét.

Ebben az esetben iparági jelentéseket szeretne keresni, és szakmájához kapcsolódó kereskedelmi kiadványokat szeretne olvasni. Ezek a publikációk gyakran összefoglalják a piac méretét.

  1. Dokumentálja megállapításait

A piackutatási folyamat utolsó (és legegyszerűbb) lépése az eredmények dokumentálása. A dokumentáció formális jellege valóban attól függ, hogyan tervezi használni.

Ha csak meg kell osztania megállapításait üzleti partnereivel és a vállalkozás más tagjaival, akkor valószínűleg meglehetősen informálisan kommunikálhat. Ha azonban befektetőket keres vállalkozásához, akkor lehet, hogy hivatalosabb piaci elemzést kell írnia és piaci előrejelzést kell készítenie.

Piackutatásának bemutatása

Az egyetlen dokumentum, amelyet minden vállalkozásnak létre kell hoznia, vevő személy. A személy egy olyan személy leírása, amely eléri a célpiac minden kulcsfontosságú szempontját. És akárcsak több célpiaca van a vállalkozásának, lehet, hogy több különböző vevő személye is van.

A vevő személyének létrehozása a célzott marketing információkat a száraz kutatásból élő, lélegző emberré alakítja. A LivePlan számára létrehoztunk egy Garrett nevű személyt, aki a termékfejlesztésünk nagy részét vezérli. Garrett testesíti meg ideális vásárlóink ​​tulajdonságait.

Amikor új marketing kampány létrehozására vagy termékeink új funkciójának fejlesztésére gondolunk, megkérdezzük: „Szeretne Garrettnek?” Ebben a cikkben mindent elolvashat a Garrett létrehozásának folyamatáról.

Melyek a piackutatás módszerei?

Még egy piackutatási folyamat mellett is nehéz lehet pontosan megtudni, milyen piackutatási módszereket kellene kihasználnia. Rengetegféle módszer áll rendelkezésre az információk összegyűjtésére, de ezek a piackutatás két alapvető típusára bonthatóak. Elsődleges kutatás és másodlagos kutatás.

Mi az elsődleges kutatás?

Az elsődleges kutatás az első kézből származó információk gyűjtése az Ön piacán lévő ügyfelektől. Ez kiszorítja a közvetítőt és biztosítja, hogy az Ön által gyűjtött eredmények egyenesen a potenciális ügyfelektől származnak. Mint már korábban említettem, ez a fajta kutatás, amelyet üzleti ötlete érvényesítésekor ki kell használnia, és két eredménykategóriára bontható – feltáró és specifikus.

A feltáró elsődleges kutatás nem számszerűsíthető vevői visszajelzést tartalmaz. Nem ezeket az eredményeket kívánja mérni, hanem nyílt kérdésekkel vagy felülvizsgálati lehetőségekkel mérheti fel az érdeklődést vagy az érzelmi választ. Az ilyen típusú információk nagyobb kontextust nyújthatnak konkrét adatpontokhoz és eredményekhez.

Most ezeket az adatokat konkrét primer kutatások elvégzésével találják meg. Itt tesz fel nagyon konkrét, később számszerűsíthető kérdéseket, amelyek segítenek meghatározni egy termék vagy szolgáltatás értékét, az irányt, amelyet meg kell tennie, vagy akár az ügyfélkör válaszát. Ez a fajta kutatás segíthet vállalkozásának konkrét problémáinak vagy lehetőségeinek feltárásában, és számszerű (vásárlások, bevételek, becsült eladások stb.) Betekintéssel térhet vissza döntéseinek elősegítésére.

Mi a másodlagos kutatás?

A másodlagos kutatás minden rendelkezésre álló adatot lefed. Ez olyan forrásokat tartalmaz, mint:

Nyilvános források: Jellemzően ingyenes és jól hozzáférhető információk, amelyeket a kormány által támogatott kutatási projektek gyűjtöttek össze.

Kereskedelmi források: Magánszervezetek által végzett kutatások konkrét piacok, iparágak vagy innovációk helyzetéről.

Belső források: A mindennapi üzleti műveletek során összegyűjtött adatok. A pénzügyi kimutatásoktól kezdve az Analytics jelentésekig minden minősíthető.

Mi a jobb elsődleges vagy másodlagos kutatás?

Sem az elsődleges, sem a másodlagos kutatás nem jobb, mint a másik. Egyszerűen különböző használati eseteik vannak. Az elsődleges és a másodlagos kutatás egészséges keverékét szeretné kihasználni a hatékony piacelemzéshez, és ezeket együtt kell felhasználnia, hogy megértse a piacon betöltött helyének teljes történetét.

Amikor először kezdi, koncentráljon az elsődleges kutatások elvégzésére, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megkapja-e a vállalkozásának érvényesítéséhez szükséges információkat. Hasonlítsa össze ezeket a megállapításokat a másodlagos erőforrásokkal, például az ipar referenciaértékeivel, a piaci jelentésekkel és a már összegyűjtött belső adatokkal. Innentől kezdve valószínűleg következetesebben fogja kihasználni a másodlagos kutatásokat, de célszerű időről időre végrehajtani az elsődleges kutatási kezdeményezéseket, különösen akkor, ha stratégiai döntéshez közelítünk.

A piackutatás típusai

Tehát milyen típusú piackutatást végezhet? Íme néhány hasznos lehetőség.

Interjúk

Ezt már korábban említettem, de a legjobb dolog, amit tehet, az, hogy kiszáll, és virtuálisan vagy személyesen beszél a potenciális vagy jelenlegi ügyfeleivel. Ügyeljen arra, hogy készen álljon egy finomított, zárt és nyitott kérdéskészletre, és mindenképpen vegye figyelembe az interjúalany hangnemét, testbeszédét és érdeklődését a tényleges válaszok mellett.

Fókuszcsoportok

Az interjúkhoz hasonlóan a fókuszcsoportok is közvetlen visszajelzést adhatnak az ügyfelek keverékéről. Ahelyett, hogy válaszokat vagy reakciókat adna buborékként, megismerheti, hogyan viselkedhetnek az ügyfelek, ha mások befolyásolják őket a piacon. Egyszerűen kérdezhet, futtathat termékteszteket, vagy megnézheti őket egy bemutatóval.

Árazás

Interjúk vagy fókuszcsoportok lefolytatásakor kérdéseket tehet fel az árképzéssel kapcsolatban, de kifejezetten az árképzéssel kapcsolatos kutatásokat is kidolgozhat. Ez lehet bármi, az A / B-től, amely különböző árképzési lehetőségeket tesztel a webhelyén, kedvezményeket kínál exkluzív szegmenseknek, vagy különböző kampányokat futtat. A cél annak megértése, hogy az ügyfelek hajlandóak-e fizetni, és megértsék, mit tartanak valós árnak.

Tudatosság

Ez a fajta kutatás annak megértéséről szól, hogy a célpiac ismeri-e márkáját és mennyit tudnak véletlenül. Mit társítanak a márkádhoz? Milyen versenytársak jutnak eszedbe először?

Ez nagyszerű módja annak, hogy megértsük jelenlegi piaci behatolását és azt, hogy kik is a versenytársai. Integrálhatja ezt a típusú kérdést a többi tesztjébe, vagy futtathat felméréseket az ösztönzéshez csatolva az ilyen jellegű adatok megszerzéséhez.

 

Az ügyfelek érdeke

A kezdeti érvényesítési folyamat részeként meg kell próbálnia megérteni az ügyfelek aktuális érdeklődését, azaz hajlandók-e vásárolni az Ön termékét vagy szolgáltatását. Egyszerűen kérdezhet, és megkeresheti az igent vagy a nemet, de bölcs dolog lehet korlátozott idejű eladást vagy előértékesítést végrehajtani, hogy ténylegesen felsorolja vállalkozásának kezdeti bevételeit. Felajánlhatja a vásárlási lehetőséget interjúk vagy fókuszcsoportok során, valamint előrendeléseket futtathat egy egyszerű céloldalon keresztül, vagy egy fizetett hirdetési kampány elkötelezettségének mérésével.

Vevői elégedettség

Ez a kutatás segít megérteni az aktuális vásárlói hűséget és azt, hogy mi kell ahhoz, hogy az ügyfelek visszatérjenek. Ismét megteheti ezt a kutatást fókuszcsoportokon vagy interjúkon belül, de tesztelheti a hűségprogramokat, a korlátozott ideig tartó promóciókat, az ügyfélszolgálati kezdeményezéseket és az ügyfélhűség javításának egyéb módjait is.

 

About John Paul

A Modapky 100% -ban biztonságos és megbízható Apks-t szuper izgalmas ingyenes szolgáltatásokkal kínál. Elsődleges célunk a közösség és a felhasználók szórakoztatása, akik ellátogatnak a márkánk weboldalára.

Leave a Comment