Hogyan készítsünk vázlatot egy üzleti tervhez

Számos oka van annak, hogy minden vállalatnak üzleti tervvel kell rendelkeznie, de nem minden vállalkozásnak van szüksége hivatalos tervre, amelyet a külsősöknek megmutathat. Ha a terved csak magadnak és a csapatodnak szól, akkor csak a sovány üzleti terveddel lehetsz rendben.

Ha azonban ki kell dolgoznia egy tervet, amelyet megmutathat a befektetőknek, bankoknak, ügyvédeknek stb. – be kell foglalnia az alábbiakban ismertetett alapvető összetevőket. A terv kidolgozása során eldöntheti, hogy üzleti tervének mennyire mélyrehatónak vagy tömörnek kell lennie.

Ha készen áll a kezdésre, töltse le az ingyenes üzleti terv sablonunkat, és ugorjon az alábbi részletes vázlatra. Vagy nézze meg átfogó útmutatónkat az üzleti terv megírásáról, alapos leírás és további források érdekében.

Üzleti terv vázlata

A létrehozott üzleti terv típusától függetlenül ez a hat alapvető szakasz, amelyet tartalmaznia kell. Itt egy rövid áttekintés az általános üzleti terv vázlatáról.

  1. Összefoglaló

Írja utoljára az összefoglaló összefoglalót. Ez csak egy vagy két oldal, amely kiemeli azokat a pontokat, amelyeket üzleti tervében másutt tett.

Ez egyúttal a terved kapuja is – miután átnézte a vezetői összefoglalót, a célolvasó vagy eldobja üzleti tervét, vagy tovább olvas, így jobb, ha pontosan megkapod.

Foglalja össze az ügyfelek számára megoldott problémát, a megoldást, a célpiacot, az alapító csapatot és a pénzügyi előrejelzés kiemeléseit. Tartsa a lehető legrövidebb időn belül a dolgokat, és csábítsa közönségét arra, hogy többet megtudjon cégéről.

  1. Lehetőség

Üzleti tervének lehetőségek szakaszában írja le az ügyfelek számára megoldott problémát és az eladott megoldást.

A termékkínálat meghatározása során mindig jó ötlet az ügyfelek igényeinek és az előnyöknek a figyelembevétele, ahelyett, hogy az egyenlet oldalára gondolnánk (mennyibe kerül a termék vagy a szolgáltatás, és hogyan juttatja el az ügyfélhez). .

Előfordul, hogy a terv ezen része olyan táblázatokat tartalmaz, amelyek további részleteket tartalmaznak, például anyagjegyzéket vagy részletes árlistákat, de ez a szakasz gyakran leírja, hogy mit árul, és hogy termékei és szolgáltatásai hogyan felelnek meg az ügyfelek igényeinek .

  1. Piacelemzési összefoglaló

Ismernie kell a megcélzott piacot – a keresett ügyfelek típusait -, és hogyan változik, a piacelemzési összefoglaló pedig segít tisztázni ezt.

Ezzel az üzleti tervelemmel megvitathatja vásárlóinak igényeit, hol vannak az ügyfelek, hogyan érhetik el őket, és hogyan juttathatják el hozzájuk a terméküket.

Azt is tudnia kell, hogy kik a versenytársai, és hogyan áll fel velük szemben – miért biztos benne, hogy van hely számodra ezen a piacon?

  1. Végrehajtás

Használja ezt az üzleti terv részt, hogy felvázolja marketingtervét, értékesítési tervét és a vállalkozás tényleges lebonyolításában részt vevő egyéb logisztikát.

Beszélnie kell a használni kívánt technológiáról, az üzleti helyről és egyéb létesítményekről, a speciális felszerelésekről, amelyekre szüksége lehet, valamint az ütemtervre vállalkozásának elindításához. Végül fel kell vázolnia azokat a legfontosabb mutatókat, amelyeket követni fog, hogy megbizonyosodjon arról, hogy vállalkozása jó irányba halad-e.

  1. Vállalati és vezetési összefoglaló

A vállalat és a menedzsment rész áttekintést nyújt arról, hogy ki vagy.

Le kell írnia a vállalkozás szervezeti felépítését és a vezetői csoport legfontosabb tagjait, ugyanakkor meg kell alapoznia az olvasót az anyákkal és csavarokkal: amikor cégét alapították, ki a tulajdonos (ok), mi az állam a cég be van jegyezve, és hol folytatja az üzleti tevékenységét, és mikor / ha cégét bejegyezték.

Ne felejtse el összefoglalni vezetői hátterét és tapasztalatait – ezek rövid önéletrajzként működnek -, és ismertesse a társasággal folytatott funkcióikat. Teljes hosszúságú önéletrajzokat kell csatolni a tervhez.

  1. Pénzügyi terv

Legalább ebben a szakaszban fel kell tüntetni a tervezett eladási előrejelzést, eredményt, cash flow kimutatást és mérleget, valamint az előrejelzéseivel kapcsolatos feltételezések rövid leírását.

Érdemes felvenni az eladási előrejelzését, az üzleti mutatókat és a megtérülés elemzését.

Végül, ha pénzt gyűjt vagy hitelt vesz fel, akkor emelje ki a vállalkozás indításához szükséges pénzt.

Hogyan írhatja meg üzleti tervét az üzleti terv vázlatának felhasználásával

Mielőtt belevetném magam ebbe a hosszabb vázlatba, néhány tippet szeretnék adni nektek a hatékony használatához. Könnyen el lehet ragadni abban, hogy megpróbálja pontosan megismételni a saját tervével, de ez nem biztos, hogy szükséges. Takarítson meg egy kis időt és erőfeszítést az alábbiak szem előtt tartásával.

Az üzleti terv megszervezése

Az üzleti terveknek nincs valódi kialakult sorrendje, eltekintve attól, hogy az ügyvezető összefoglalót a legfelső helyen tartják. Mindaddig, amíg az üzleti terv összes fő eleme megvan, a megrendelésnek tükröznie kell a céljait.

Ha ezt kizárólag személyes használatra szánja, akkor az egyszerű tájékozódás érdekében ütemtervként dolgozzon ki hasonló szakaszokat. Ha ezt potenciális befektetőknek ajánlja, akkor vezesse az erősebb részekkel, hogy hangsúlyozza a hangmagasságot. Vagy ha egyáltalán nem biztos a megrendelésben, akkor ebben a cikkben az üzleti terv elemeinek sorrendjét javaslom, amelyet egy szokásos üzleti tervhez javasolok.

Táblákat és diagramokat kell-e felvennie az üzleti tervbe?

Úgy gondolom, hogy minden üzleti tervnek tartalmaznia kell oszlopdiagramokat és kördiagramokat a számok szemléltetésére. Ez egyszerű módszer az Ön, csapata és befektetői számára az összetett pénzügyi információk vizualizálására és megemésztésére.

A cash flow az üzleti terv legfontosabb legfontosabb numerikus elemzése, és soha nem hiányozhat egy standard cash flow kimutatás vagy táblázat. A legtöbb szokásos üzleti terv tartalmaz értékesítési előrejelzést és eredménykimutatást (más néven eredmény és veszteség), valamint mérleget.

Úgy gondolom, hogy előrejelzett üzleti arányokkal, piacelemző táblázatokkal, valamint személyzeti listákkal kell rendelkezniük.

Lehet, hogy nincs szüksége teljes üzleti tervre

Minden vállalkozás tulajdonosának folyamatos tervezési folyamatot kell folytatnia üzleti tevékenységének elősegítése érdekében, de nem minden vállalkozás tulajdonosának van szüksége teljes, hivatalos üzleti tervre. Ha azt tervezi, hogy potenciális befektetőtől, banktól vagy kockázatitőke-versenytől pályázik vagy finanszírozást keres, akkor valószínűleg hagyományos üzleti tervre lesz szükség.

Ne adjon tehát vázlatos pontokat csak azért, mert szerepelnek ebben a listában. Méretezze az üzleti tervét úgy, hogy az megfeleljen a vállalkozásának. Ne feledje, hogy üzleti tervének csak akkorának kell lennie, mint amire szüksége van a vállalkozás működtetéséhez.

Kezdje a Lean tervvel

Ahelyett, hogy egy teljes üzleti tervbe ugrana, jobb lehet egy Lean-tervvel kezdeni. Ez egy gyorsabb és könnyebb módszer, amely egy óra alatt elvégezhető, és elég egyszerű ahhoz, hogy rendszeresen felülvizsgálja és felülvizsgálja. És mindig megteheti az eredeti Lean-tervet, és szükség esetén kibővítheti hagyományos üzleti tervgé.

A Lean Planning a statikus dokumentumokat az Ön vállalkozásának aktív irányítási eszközévé varázsolja. Ez a módszertan beépül a LivePlan-ba, és tökéletes a tervezéshez, az indításhoz, a kezeléshez és a növekedéshez.

Kerülje el ezeket a gyakori tervezési hibákat

Ne kövessen el olyan gyakori hibákat, mint a pénzforgalom körüli tervezés elkerülése, homályos célok meghatározása vagy irreális növekedés előrejelzése. Több ezer üzleti tervet láttam, jót és rosszat, és elmondhatom, hogy ezek és más gyakori üzleti tervezési hibák elkerülése messze megelőzi a görbét.

Ne feledje, hogy a terv megírásakor nem kell tökéletesnek lennie. Csak tegyen meg mindent annak érdekében, hogy alapos legyen és hajlandó legyen változtatni, ha rájön, hogy valami nem alakul ki a várt módon.

Üzleti terv vázlatos sablon

Ha nagyobb betekintést szeretne kapni a konkrét tervezési szakaszokba, nézze meg a következő vázlatot. Segíthet részletes üzleti terv kidolgozásában, vagy útmutatást adhat arról, hogy mi hiányozhat a lean tervben vagy a pályán.

Ne feledje, hogy az egyes üzleti tervek különböző tényezőktől függően változnak, beleértve az üzleti típust és azt, hogy mire fogja használni a tervet. Fontolja meg a következő vázlatot, hogy legyen egy referencia és megfontolandó alapváltozat, de mindenképpen arra a tervtípusra és szakaszokra összpontosítson, amelyek a legelőnyösebbek az üzleti, hangmagasságbeli vagy általános stratégiai tervezés szempontjából.

 

1.0 Vezetői összefoglaló

1.1 Probléma

Összefoglalás a megoldott problémáról és egy azonosítható igény a kitöltött piacról.

1.2 Megoldás

Azon termék vagy szolgáltatás leírása, amelyet a probléma megoldása érdekében megad.

1.3 Célpiac

Meghatározott ügyfélkör, aki nagy valószínűséggel megvásárolja a terméket vagy szolgáltatást. A célpiac meghatározásával kapcsolatos információkért tekintse meg a témával kapcsolatos útmutatónkat.

1.4 Verseny

A piac jelenlegi alternatívái vagy helyettesítői, amelyekkel Ön és vállalkozása versenyezni fog.

1.5 Pénzügyi összefoglaló

A költségtervet, az értékesítést és a jövedelmezőséget lefedő pénzügyi terv legfontosabb elemei.

1.6 Finanszírozási követelmények

Rövid vázlat a vállalkozás indításához szükséges pénzmennyiségről. Tartalmazza ezt, ha azt tervezi, hogy a befektetőknek szól.

1.7 Mérföldkövek és tapadás

Az aktuális útiterv és a konkrét mérföldkövek, amelyeket el akar érni.

2.0 lehetőség

2.1 Megoldandó probléma

A probléma vagy a fájdalom alapos leírása, amelyet meg kíván oldani az ügyfélkör számára.

2.2 Megoldásunk

A javasolt termék vagy szolgáltatás alapos leírása, amely enyhíti az ügyfélkör problémáját.

2.3 A probléma és a megoldás validálása

Bármely adat vagy relatív információ, amely támogatja a megoldást. Ha már teszteket futtatott, amelyek igazolják ötletét, akkor itt kell feltüntetnie az eredményeket.

2.4 ütemterv / jövőbeli tervek

Az eddig megtett lépések listája, valamint a vállalkozás létrehozása vagy bővítése érdekében tervezett lépések vázlata.

3.0 Piacelemzés összefoglalása

3.1 Piaci szegmentálás

Potenciális ügyfélcsoportok, külön jellemzőkkel elválasztva.

3.2 Célpiaci szegmens stratégia

Ideális vevője, aki nagy valószínűséggel profitálna vállalkozásából.

3.2.1 Piaci igények

Leírás arról, hogy a célpiacot hogyan nem szolgálják ki hatékonyan, és hogyan teljesíti vállalkozása az igényeket.

3.2.2 Piaci trendek

A vásárlói szokások, a pénzügyi trendek és minden egyéb releváns tényező figyelembevétele, hogy a célpiaci fogyasztók hogyan viselkednek.

3.2.3 Piaci növekedés

A célpiac méretének vélt növekedése vagy csökkenése.

3.3 Kulcsfontosságú ügyfelek

Ideális vásárlói archetípus, aki a vállalkozás fő szószólója lesz.

3.4 Jövőbeli piacok

Pillanatkép a potenciális piacról az elmúlt néhány szakasz alapján, és az üzleti stratégia működése ezen belül.

3.5 Verseny

A potenciális versenytársak listája. A verseny azonosítása nem mindig nyilvánvaló, és elgondolkodhat némi öntől.

3.5.1 Versenyzők és alternatívák

Azon potenciális közvetett versenytársak listája, amelyek olyan termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek alternatívák az Ön vállalkozásának.

3.5.2 Versenyelőny

Az a stratégiai előny (ek), amely (ek) miatt a célpiac nagyobb eséllyel választja Önt a versenytől.

4.0 Végrehajtás

4.1 Marketing terv

A marketing és hirdetési stratégia vázlata, beleértve a költségeket, a hirdetési csatornákat és a célokat.

4.2 Értékesítési terv

Becsült becslés az eladások számáról, amelyeket a piaci viszonyok, a kapacitás, az árstratégia és más tényezők alapján vár.

4.3 Elhelyezkedés és létesítmények

Az Ön fizikai üzleti helyének részletei (ha szükséges), beleértve a helyét és a működtetés költségeit.

4.4 Technológia

Minden új technológia magyarázata, amely meghatározza a vállalkozását.

4.5 Felszerelés és szerszámok

Bármely szükséges gyártóberendezés vagy szerszám, valamint azok megvásárlásával vagy bérlésével kapcsolatos költségek.

4.6 Mérföldkövek

Részletes ütemterv a konkrét célokról és az elérni tervezett célokról, amelyek segítenek irányítani és irányítani vállalkozását.

4.7 Fő mutatók

Teljesítménymérések, amelyek segítenek felmérni vállalkozásának általános teljesítményét és egészségi állapotát.

5.0 Vállalati és vezetési összefoglaló

5.1 Szervezeti felépítés

Áttekintés a vállalkozás szerkezetéről, beleértve az egyes alkalmazottak szerepét és felelősségét, valamint az információ áramlását a szervezet szintjei között.

5.2 Vezetőség

Azon potenciális jelöltek listája, akikre várhatóan magas szintű vezetői feladatokat vállal a vállalatán belül.

5.3 A vezetőség hiányosságai

Bármely pozíció vagy szakterület, amelyen jelenleg nincsenek jelöltek készen állni a szerepek betöltésére.

5.4 Személyzeti terv

Azon potenciális pozíciók listája, amelyekre szüksége lehet a vállalkozás hatékony működtetése érdekében.

5.5 A vállalat története és tulajdonjoga

Összefoglaló vállalatának történelméről és arról, hogyan kapcsolódik vállalkozásának tervezéséhez.

6.0 Pénzügyi terv

6.1 Bevétel és értékesítési előrejelzés

Várható bevétel és árbevétel az elkövetkező 1-3 évben, legalább első évre havi növekményekre lebontva.

6.2 Költségek

6.3. Várható eredmény és veszteség

6.4 Tervezett cash flow

6.5 Tervezett mérleg

6.7 Üzleti mutatók

Standard statisztikai mutatók, amelyek bemutatják vállalkozásának jelenlegi és várható állapotát.

7.0 Függelék

Tárház bármilyen további információhoz, beleértve a diagramokat és grafikonokat, az üzleti terv támogatásához.

About John Paul

A Modapky 100% -ban biztonságos és megbízható Apks-t szuper izgalmas ingyenes szolgáltatásokkal kínál. Elsődleges célunk a közösség és a felhasználók szórakoztatása, akik ellátogatnak a márkánk weboldalára.

Leave a Comment