Mi az üzleti modell

Az ügyfelek számára megoldott probléma megértése kétségtelenül a legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznie, amikor vállalkozást indít. Az ügyfeleknek akarniuk kell, amit eladnak, és a termékednek egy valódi problémát kell megoldania.

De annak biztosítása, hogy terméke megfeleljen a piac igényeinek, csak egy része a sikeres vállalkozás megkezdésének.

A másik kulcsfontosságú alkotóelem kitalálni, hogyan fog pénzt keresni. Itt játszik szerepet üzleti modellje.

Mi az üzleti modell

Az üzleti modell lényege annak leírása, hogy vállalkozása hogyan keres pénzt. Ez annak magyarázata, hogy megfelelő költség mellett hogyan juttat el értéket ügyfeleihez.

Joan Magretta a „Miért fontosak az üzleti modellek” című cikk szerint az üzleti modell kifejezés széles körben elterjedt a személyi számítógép és a táblázat megjelenésével.

Ezek az eszközök lehetővé teszik a vállalkozók számára, hogy kísérletezzenek, teszteljenek, és különféle módon modellezzék költségeik és bevételeik strukturálását. A táblázatok segítségével a vállalkozók gyorsan, hipotetikusan változtathatnak üzleti modelljükön, és azonnal láthatják, hogy a változás miként befolyásolhatja vállalkozásukat most és a jövőben.

A legegyszerűbb formában az üzleti modellek három részre bonthatók:

Minden, ami valaminek a elkészítéséhez szükséges: tervezés, alapanyagok, gyártás, munkaerő stb.

Minden, ami a dolog eladásához szükséges: marketing, terjesztés, szolgáltatás nyújtása és az eladás feldolgozása.

Hogyan és mit fizet az ügyfél: árstratégia, fizetési módok, fizetési ütemezés stb.

Amint láthatja, az üzleti modell egyszerűen annak feltárása, hogy milyen költségekkel és kiadásokkal rendelkezik, és mennyit számolhat fel termékéért vagy szolgáltatásáért.

A sikeres üzleti modellnek csak több pénzt kell beszednie az ügyfelektől, mint amennyibe a termék elkészítése kerül. Ez a profitod – ilyen egyszerű.

Az új üzleti modellek finomíthatják és javíthatják e három elem bármelyikét. Talán csökkentheti a költségeket a tervezés és a gyártás során. Vagy talán találhat hatékonyabb marketing és értékesítési módszereket. Vagy talán kitalál egy innovatív fizetési módot az ügyfelek számára.

Ne feledje azonban, hogy a hatékony stratégia érdekében nem kell új üzleti modellt kitalálnia. Ehelyett felvehet egy meglévő üzleti modellt, és felajánlhatja különböző ügyfeleknek. Például az éttermek többnyire szabványos üzleti modell szerint működnek, de stratégiájukat különféle ügyfelek megcélzásával összpontosítják.

A különféle üzleti modellek

A vállalkozás indításához nem kell teljesen új üzleti modellt kitalálni. Valójában a vállalkozások túlnyomó többsége a meglévő üzleti modelleket használja, és finomítja azokat a versenyelőny megtalálásához. Íme egy lista azokról az üzleti modellekről, amelyekkel saját vállalkozást indíthat.

 1. Reklámozás

A reklám üzleti modell már régóta létezik, és kifinomultabbá vált, amint a világ a nyomtatottról az online-ra vált. A modell alapjai olyan tartalom létrehozása körül mozognak, amelyet az emberek el akarnak olvasni vagy meg akarnak nézni, majd reklámot jelenítenek meg az olvasók vagy nézők számára.

Egy reklám üzleti modellben két ügyfélcsoportot kell kielégítenie: olvasóit vagy nézőit, és hirdetőit. Lehet, hogy az olvasói fizetnek vagy nem, de hirdetői mindenképpen fizetnek.

A reklám üzleti modellt néha kombinálják a crowdsourcing modellel, ahol a tartalmat ingyen kapja meg a felhasználóktól, ahelyett, hogy tartalomalkotóknak fizetne a tartalom fejlesztéséért.

 

 1. Társult vállalkozás

A kapcsolt üzleti modell kapcsolódik a reklám üzleti modelljéhez, de van néhány sajátos különbsége. A leggyakrabban az interneten található társult modell könnyen azonosítható vizuális hirdetések helyett tartalomba ágyazott linkeket használ.

Például, ha könyv-áttekintő weboldalt működtet, beágyazhatja a véleményeibe az Amazon-hoz kapcsolódó linkeket, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy megvásárolják az Ön által ellenőrzött könyvet. Az Amazon kis jutalékot fizet minden egyes eladásért, amelyre hivatkozik.

Példák: TheWireCutter.com, TopTenReviews.com

 1. Bróker

A brókercégek összekapcsolják a vevőket és az eladókat, és elősegítik a tranzakciókat. Minden tranzakcióért díjat számítanak fel a vevőnek vagy az eladónak, és néha mindkettőnek.

Az egyik legáltalánosabb brókercég az ingatlanügynökség, de számos más típusú brókercég létezik, például áruszállítási brókerek és brókerek, akik segítenek az építőipari vállalatoknak megtalálni a vevőket az új alapítványokból kitermelt szennyeződésekre.

Példák: ReMax, RoadRunner Transportation Systems

 1. Concierge / testreszabás

Néhány vállalkozás meglévő termékeket vagy szolgáltatásokat vesz fel, és hozzáad egy egyedi elemet a tranzakcióhoz, amely minden értékesítést egyedivé tesz az adott ügyfél számára.

Gondoljon például olyan egyedi utazási irodákra, akik gazdag ügyfelek számára foglalnak kirándulásokat és élményeket. Megtalálhatja a testreszabást nagyobb léptékben olyan termékekkel is, mint a Nike egyedi cipői.

Példák: NIKEiD, Journy

 1. Tömegforrás

Ha nagyszámú embert tud összefogni, hogy tartalommal töltsön be webhelyét, akkor tömeges beszerzést folytat. A tömegforrás-üzleti modellek leggyakrabban a hirdetési modellekkel párosulnak a bevétel érdekében, de a modellnek számos más iterációja is létezik. A Threadless például lehetővé teszi a tervezők számára, hogy pólóterveket nyújtsanak be, és a tervezőknek az eladások százalékát adja.

Azok a vállalatok, amelyek megpróbálják megoldani a nehéz problémákat, gyakran nyíltan teszik közzé problémáikat, hogy bárki megpróbálja megoldani őket. A sikeres megoldások jutalmat kapnak, és a vállalat ezután bővítheti üzleti tevékenységét. A sikeres crowdsourcing-vállalkozás kulcsa a megfelelő jutalom biztosítása a „tömeg” csábításához, ugyanakkor életképes vállalkozás felépítését is lehetővé teszi.

 

 1. Szétesés

Ha valamit készíteni és eladni szeretne az üzletekben, akkor általában egy sor közvetítőn keresztül dolgozik, hogy termékét a gyárból a bolt polcára juttassa.

A szétválasztás az, amikor mindenkit elkerül az ellátási láncban, és közvetlenül a fogyasztóknak értékesít, lehetővé téve, hogy potenciálisan alacsonyabb költségeket érjen el az ügyfelek számára, és közvetlen kapcsolatban álljon velük is.

Példák: Casper, Dell

 1. Frakcionálás

Ahelyett, hogy egy teljes terméket eladna, a termék csak egy részét értékesítheti egy frakcionált üzleti modellel.

Ennek az üzleti modellnek az egyik legjobb példája az időben megosztott használati jog, amikor az emberek egy csoportja egy nyaralóháznak csak egy részét birtokolja, lehetővé téve számukra, hogy minden évben bizonyos számú hétig használják őket.

Példák: Disney Vacation Club, NetJets

 1. Franchise

A franchise az éttermi iparban elterjedt, de a takarítási vállalkozásoktól a személyzeti ügynökségekig mindenféle szolgáltató iparágban megtalálhatja.

Franchise üzleti modellben másnak adja el a sikeres vállalkozás indításának és vezetésének receptjét. Gyakran értékesít hozzáférést egy nemzeti márkához és olyan támogatási szolgáltatásokhoz is, amelyek segítik az új franchise-tulajdonos működését. Valójában hozzáférést ad el egy sikeres üzleti modellhez, amelyet kifejlesztett.

Példák: Ace Hardware, McDonald’s, Allstate

 1. Freemium

A freemium üzleti modellel terméke vagy szolgáltatásának egy részét ingyen adja át, és prémium funkciókért vagy szolgáltatásokért fizet.

A Freemium nem azonos az ingyenes próbaverzióval, ahol az ügyfelek csak korlátozott ideig férnek hozzá egy termékhez vagy szolgáltatáshoz. Ehelyett a freemium modellek lehetővé teszik az alapfunkciók korlátlan használatát ingyen, és csak azokat az ügyfeleket terhelik, akik fejlettebb funkciókhoz szeretnének hozzáférni. A freemium modellről (és a SaaS vállalkozások körében népszerű egyéb árképzési modellekről) további információt ebben a cikkben talál.

Példák: MailChimp, Evernote, LinkedIn

 1. Lízing

Lehet, hogy a lízing hasonlónak tűnik a töredezettséghez, de valójában nagyon különböznek egymástól. A frakcionálás során örökös hozzáférést ad el valaminek egy részéhez. A lízing viszont olyan, mint a bérlet. A bérleti szerződés végén az ügyfélnek vissza kell adnia azt a terméket, amelyet tőled bérelt.

A lízinget leggyakrabban olyan magas árú termékeknél alkalmazzák, ahol az ügyfelek nem biztos, hogy megengedhetik maguknak a teljes vásárlást, de inkább megengedhetik maguknak, hogy egy ideig béreljék a terméket.

Példák: Autók, DirectCapital

 1. Alacsony tapintású

Az alacsony tapintású üzleti modell alkalmazásával a vállalatok kevesebb szolgáltatást nyújtva csökkentik áraikat. Az ilyen típusú üzleti modellek közül a legjobb példák a költségvetési légitársaságok és a bútorértékesítők, például az IKEA. Mindkét esetben az alacsony tapintású üzleti modell azt jelenti, hogy az ügyfeleknek vagy további szolgáltatásokat kell vásárolniuk, vagy maguknak kell elvégezniük néhány dolgot a költségek csökkentése érdekében.

Példák: IKEA, Ryan Air

 1. Piactér

A piactérek lehetővé teszik az eladók számára az eladási cikkek felsorolását, és az ügyfelek számára egyszerű eszközöket kínálnak az eladókkal való kapcsolatfelvételhez.

A piactéri üzleti modell különféle forrásokból származhat bevételből, beleértve a vevőnek vagy az eladónak a sikeres tranzakcióért fizetendő díjakat, az eladó termékeinek reklámozását segítő kiegészítő szolgáltatásokat és a biztosításokat, hogy a vásárlók nyugalmat élvezhessenek. A piactéri modellt mind a termékek, mind a szolgáltatások esetében alkalmazták.

Példák: eBay, Airbnb

 1. Menet közbeni fizetés

Ahelyett, hogy bizonyos mennyiségeket, például áramot vagy mobiltelefon-perceket előre megvásárolna, az ügyfelek számlázási időszak végén felszámítják a tényleges használatért. A felosztó-kirovó modell a házi segédprogramokban a legelterjedtebb, de olyan dolgokra alkalmazták, mint a nyomtató tinta.

Példák: Vízipari vállalatok, HP Instant Ink

 1. Borotvapenge

A borotvapengék üzleti modellje annak a terméknek a nevét viseli, amely lényegében feltalálta a modellt: tartós terméket értékesítsen költség nélkül, hogy növelje a termék magas árrésű, eldobható alkatrészeinek értékesítését.

Ezért a borotvapengét gyártó cégek gyakorlatilag odaadják a borotva fogantyúját, feltételezve, hogy hosszú távon továbbra is nagy mennyiségű pengét vásárol. A cél az ügyfelek összekapcsolása egy rendszerbe, biztosítva, hogy idővel számos további, folyamatban lévő vásárlás legyen.

Példák: Gillette, tintasugaras nyomtatók, Xbox, az Amazon Kindle

 1. Fordított borotvapenge

A borotvapenge modelljét megfordítva magas árrésű terméket kínálhat, és elősegítheti alacsony margóval rendelkező kísérőtermék értékesítését.

A borotvapenge modellhez hasonlóan az ügyfelek gyakran csatlakoznak a termékek ökoszisztémájához. De, a borotvapenge modellel ellentétben, a kezdeti vásárlás az a nagy eladás, ahol egy vállalat a legtöbb pénzt keresi. A kiegészítők csak azért vannak, hogy az ügyfelek az eredetileg drága terméket használják.

Példák: Az Apple iPod és iTunes, most pedig MacBookok és oldalak, Numbers és Keynote

 1. Fordított aukció

A fordított aukciós üzleti modell felforgatja az aukciókat, és az eladók a legalacsonyabb árakat mutatják be a vevőknek. A vevőknek lehetőségük van a számukra legalacsonyabb árat választani.

Akkor láthatja a fordított aukciókat, amikor a vállalkozók ajánlatot tesznek egy építési projekten végzett munkára. Viszont fordított aukciókat is láthat, amikor jelzálogkölcsönt vagy más típusú hitelt vásárol.

Példák: Priceline.com, LendingTree

 1. Előfizetés

Az előfizetéses üzleti modellek egyre gyakoribbak. Ebben az üzleti modellben a fogyasztók előfizetési díjat számítanak fel a szolgáltatáshoz való hozzáférésért.

Míg a magazinok és újságok előfizetései régóta léteznek, a modell mára elterjedt a szoftverekben és az online szolgáltatásokban, sőt a szolgáltatóiparban is megmutatkozik.

Példák: Netflix, Salesforce, Comcast

Ez korántsem teljes körű felsorolás a létező üzleti modellekről – de remélhetőleg arra készteti, hogy elgondolkodjon azon, hogyan strukturálhatja vállalkozását.

A legfontosabb dolog, amire emlékezni kell, hogy vállalkozásának indításakor nem kell új üzleti modellt kitalálnia. A meglévő modellek használata elősegítheti a sikert, mert a modell bizonyítottan működik. A meglévő üzleti modellen belül kisebb módszerekkel fog újítani, hogy növelje vállalkozását.

Egy új üzleti modell rendkívül jövedelmező lehet, de magasabb kockázatot is jelent. Nem tudja, hogy az ügyfelek elfogadják-e a modellt, vagy sem.

Ha úgy gondolja, hogy hozzá kellene adnom egy másik üzleti modellt ehhez a listához, keressen meg a Twitteren, és tudassa velem.

 

About John Paul

A Modapky 100% -ban biztonságos és megbízható Apks-t szuper izgalmas ingyenes szolgáltatásokkal kínál. Elsődleges célunk a közösség és a felhasználók szórakoztatása, akik ellátogatnak a márkánk weboldalára.

Leave a Comment