Mi az üzleti terv

Ez a cikk része az „Üzleti tervezés útmutatónknak” – cikkek kurátora, amely segít a tervezési folyamatban!

Mi az üzleti terv? A legegyszerűbb formájában az üzleti terv útmutató – egy ütemterv a vállalkozás számára, amely felvázolja a célokat és részletezi, hogyan tervezi elérni ezeket a célokat.

Kezdésként ne nyelje le az elavult gondolatot, miszerint az üzleti tervnek hosszú, formális dokumentumnak kell lennie, mintha valami szakdolgozatról lenne szó, amelyet meg kell írnia. Ez már nem igaz. Bár minden vállalkozásnak hatalmas előnyei vannak az üzleti tervezés során, csak egy kis részhalmaznak van szüksége a hivatalos üzleti tervdokumentumra, amely befektetők kereséséhez vagy kereskedelmi hitel támogatásához szükséges.

Mi az üzleti terv

Legtöbbünknek csak egy Lean üzleti tervre van szüksége belső használatra, csak felsorolásjelekkel és fontos előrejelzésekkel. A jó vállalkozások mindig naprakészen tartják a Lean tervet.

A karcsú üzleti terv nagyszerű hír, mert sokkal kevésbé félelmetes a tervezési folyamat. Egyszerűen kezdesz, és organikusan növekszik. Nem csinál semmit, amelynek nincs üzleti célja, ezért nem írja le a vezetői csapatát (hogy egy példát említsek), hacsak nincs szüksége erre a részre kívülállók számára. Erről bővebben a Lean terv szakaszában.

Sőt, még azok számára is, akiknek üzleti tervdokumentumot kell készíteniük, a hivatalos üzleti terv megírásának feladata ma sokkal kevésbé ijesztő, mint korábban. Manapság az üzleti tervek egyszerűbbek, rövidebbek és könnyebben elkészíthetők, mint valaha voltak. A 30 és 40 oldalas üzleti tervek elmúltak – a modern üzleti tervek rövidebbek, könnyebben írhatók és – szerencsére – könnyebben olvashatók (és az MBA üzleti terv tanácsadó szakértőink mindig írhatnak üzleti tervet az Ön számára, ha te úgy döntesz).

Kezdjük az alapokkal.

Mi az üzleti terv?

Ha valaha feljegyzett egy üzleti ötletet egy szalvétára néhány elvégzendő feladattal, akkor írt egy üzleti tervet – vagy legalábbis annak egyik alapvető elemét. Lényegében az üzleti terv csak egy terv arra vonatkozóan, hogy a vállalkozása hogyan fog működni, és hogyan fogja sikerrel járni.

Meddig legyen a terve?

Általában az üzleti terv hosszabb, mint egy szalvétán szereplő lista (bár, amint az alább látható lesz, lehetséges – és néha ideális – a teljes üzleti tervet egy oldalra írni). Számomra a gyakorlatban és a legtöbb valós vállalkozás számára ez olyan egyszerű lehet, mint a Lean-terv, amely néhány pontot tartalmaz a stratégia, a taktikák, a feladatok és felelősségek nyomon követésére szolgáló mérföldkövek, valamint a megtervezni kívánt alapvető pénzügyi előrejelzések számára: készpénz áramlás, költségvetés, kiadások.

Hogyan kell bemutatnia üzleti tervét?

Megjegyzés a formátumról: az üzleti terveknek csak bizonyos esetekben válhatnak nyomtatott dokumentumokká, például amikor információkat kell megosztaniuk kívülállókkal vagy a csapat tagjaival. Ellenkező esetben dinamikus dokumentumoknak kell lenniük, amelyeket a számítógépen tart.

A terv örökké tart, ami azt jelenti, hogy folyamatosan módosítod, mert rendszeresen értékeled az üzleti állapotodat, így a nyomtatott változat olyan, mint egy pillanatkép arról, hogy mi volt a terv a nyomtatás napján.

Mit tartalmaz a hivatalos terv?

Ha hivatalos üzleti tervdokumentumra van szüksége, akkor az olyan elemeket tartalmaz, mint:

  • Vezetői összefoglaló
  • A vállalat áttekintése
  • Néhány információ termékeiről és / vagy szolgáltatásairól
  • A marketing terve
  • A legfontosabb vállalati mérföldkövek felsorolása
  • Néhány információ a vezetőség minden tagjáról és a vállalatban betöltött szerepükről
  • A vállalat pénzügyi tervének részletei

Ezeket gyakran az üzleti terv „szakaszainak” vagy „fejezeteinek” nevezik, és az alábbiakban mindegyikkel kapcsolatban sokkal mélyebbre fogok térni.

Milyen gyakran kell felülvizsgálnia üzleti tervét?

Az üzleti tervezés legfontosabb eleme minden esetben a felülvizsgálat ütemezése – állítson be konkrét időpontokat a célok felé tett előrehaladás áttekintésére. Ez olyan egyszerű, mint „minden hónap harmadik csütörtökjén”, hogy egy nyilvánvaló példát említsek.

Pontosabban itt az ideje, hogy áttekintse a mérföldkövek terén elért haladását, és összehasonlítsa a tényleges tényeket a pénzügyi előrejelzéseivel. A valódi üzleti terv mindig téves – ezért a rendszeres felülvizsgálat és felülvizsgálatok -, és soha nem történik meg, mert a felülvizsgálat és a felülvizsgálat folyamata létfontosságú.

Kinek van szüksége üzleti tervre?

Ha csak tervez valamilyen szabadúszó munka felvételét a jövedelem kiegészítésére, kihagyhatja az üzleti tervet. De ha egy jelentősebb erőfeszítésbe kezd, amely valószínűleg jelentős időt, pénzt és erőforrásokat emészt fel, akkor üzleti tervre van szüksége.

Ha komolyan gondolja az üzletet, a tervezés komolyan vétele elengedhetetlen a sikere szempontjából.

Sajnos sokan csak új vállalkozás megkezdésére vagy üzleti hitel igénylésére gondolnak üzleti tervekre. De az üzleti tervek létfontosságúak a vállalkozás működtetéséhez – a stratégiai tervezéshez -, függetlenül attól, hogy új hitelekre vagy új beruházásokra van-e szükségük. A meglévő vállalkozásoknak üzleti tervekkel kell rendelkezniük, amelyeket fenntartanak és frissítenek a piaci viszonyok változásával és új lehetőségek felmerülésével.

Minden vállalkozásnak hosszú és rövid távú céljai, értékesítési céljai és költségkeretei vannak – az üzleti terv ezeket a dolgokat magában foglalja, és ugyanolyan hasznos egy induló vállalkozás számára, amely megpróbálja forrásokat gyűjteni, mint egy 10 éves vállalkozás számára, amely nőni akar.

  1. Induló vállalkozások

A legklassikusabb üzleti terv forgatókönyv egy induló vállalkozásra vonatkozik, amelyhez a terv segít az alapítóknak a bizonytalanság értelmes darabokra bontásában, például az értékesítés előrejelzésében, a kiadások költségvetésében, mérföldkövekben és feladatokban.

Az igény nyilvánvalóvá válik, amint felismeri, hogy nem tudja, mennyi pénzre van szüksége, és amikor szüksége van rá, anélkül, hogy meghatározná a tervezett eladásokat, költségeket, kiadásokat és a fizetések ütemezését. És ez minden induló vállalkozásra vonatkozik, függetlenül attól, hogy meg kell-e győzniük a befektetőket, a bankokat, vagy a barátaikat és a családjukat, hogy váljanak meg pénzükből és finanszírozzák az új vállalkozást.

Ebben az esetben az üzleti terv arra összpontosít, hogy elmagyarázza, mit fog tenni az új vállalat, hogyan fogja elérni céljait, és – ami a legfontosabb – miért az alapítók a megfelelő emberek a munkához. Egy induló üzleti terv részletesen leírja az üzleti tevékenységhez való hozzáféréshez szükséges pénzmennyiséget, valamint a kezdeti növekedési fázisokon keresztül, amelyek (remélhetőleg!) Jövedelmezőséghez vezetnek.

  1. Meglévő vállalkozások

Nem minden üzleti terv olyan startupokra vonatkozik, amelyek elindítják a következő nagy dolgot. A meglévő vállalkozások üzleti terveket alkalmaznak az üzlet stratégiai irányítására és irányítására, nem csak a piacaik változásainak kezelésére és az új lehetőségek kihasználására. Tervet használnak a stratégia megerősítésére, a mutatók létrehozására, a felelősségek és célok kezelésére, az eredmények nyomon követésére, valamint az erőforrások kezelésére és megtervezésére, beleértve a kritikus cash flow-t is. És természetesen egy tervet használnak a rendszeres felülvizsgálat és felülvizsgálat ütemezésének megállapítására.

Az üzleti tervek a meglévő vállalkozások növekedésének kritikus hajtóerejét jelenthetik. Tudta, hogy azok a vállalkozások, amelyek terveket írnak és felhasználják őket vállalkozásuk irányításához, 30 százalékkal gyorsabban nőnek, mint azok a vállalkozások, amelyek „nadrágos székhelyű” megközelítést alkalmaznak? Andrew Burke professzor, a Cranfield School of Management Bettany Vállalkozói és Gazdasági Központjának alapító igazgatójának tanulmánya pontosan ezt fedezte fel.

A meglévő vállalkozások számára a robusztus üzleti tervezési folyamat versenyelőnyt jelenthet, amely gyorsabb növekedést és nagyobb innovációt ösztönöz. Statikus dokumentum helyett a meglévő vállalkozások üzleti tervei dinamikus eszközökké válnak, amelyeket a növekedés nyomon követésére és a potenciális problémák észlelésére használnak, mielőtt az üzletet kisiklanák.

A vállalkozásának megfelelő üzleti terv kiválasztása

Tekintettel arra, hogy az üzleti tervek sokféle célt szolgálnak, nem meglepő, hogy sokféle formában léteznek.

Mielőtt elkezdené írni az üzleti tervét, el kell gondolkodnia azon, hogy ki a közönség, és mi a célja a tervnek. Míg vannak olyan általános elemek, amelyek szinte minden üzleti tervben megtalálhatók, például értékesítési előrejelzések és marketingstratégia, az üzleti terv formátumai a közönségtől és az üzleti típustól függően nagyon eltérőek lehetnek.

Például, ha egy biotechnológiai cég tervét készíti, akkor a terv a kormány jóváhagyási folyamatait részletezi. Ha éttermi tervet készít, a helyszín és a felújítás részletei kritikus tényezők lehetnek. És a biotechnológiai cég üzleti tervében használt nyelv sokkal technikaibb lenne, mint az étterem tervében használt nyelv.

A tervek hosszában, részletességében és megjelenítésében is nagyban különbözhetnek. Azok a tervek, amelyek soha nem hagyják el az irodát, és amelyeket kizárólag belső stratégiai tervezéshez és irányításhoz használnak, alkalmiabb nyelvet használhatnak, és nem biztos, hogy sok vizuális fényt kapnak.

A spektrum másik végén egy terv, amelyet a legjobb kockázatitőke-befektetők asztalára szánnak, magas fokú csiszolást kap, és az üzleti élet magas növekedési szempontjaira és a tapasztalt csapatra összpontosít, amely lenyűgöző lesz. eredmények.

Itt van egy rövid áttekintés a tervek három általános típusáról:

Egyoldalas üzleti terv

Az egyoldalas üzleti terv pontosan olyan, mint amilyennek hangzik: vállalkozásának gyors összefoglalása egyetlen oldalon. Nem, ez nem azt jelenti, hogy nagyon kis betűméretet és rengeteg információt tömörítenének egyetlen oldalra – ez azt jelenti, hogy a vállalkozást nagyon tömör, közvetlen és pontos nyelvezetben írják le.

Az egyoldalas üzleti terv két célt szolgálhat. Először is, ez egy nagyszerű eszköz lehet, hogy megismertesse az üzletet kívülállókkal, például a potenciális befektetőkkel. Mivel a befektetőknek nagyon kevés idejük van a részletes üzleti tervek elolvasására, az egyszerű egyoldalas terv gyakran jobb megközelítés az első találkozó lebonyolításához. Később a folyamat során részletesebb tervre lesz szükség, de az egyoldalas terv kiválóan alkalmas az ajtó bejutására.

Ez az egyszerű tervformátum olyan korai stádiumú vállalatok számára is kiváló, amelyek csak nagy vonalakban szeretnék felvázolni ötletüket. Gondoljon az egyoldalas üzleti tervre, mint annak kibővített verziója, hogy ötletét leírja egy szalvétára. Az üzleti ötlet egy oldalon tartása megkönnyíti az egész koncepció rövid áttekintését és az ötletek felmerülésével gyorsan finomíthatja a koncepciókat. További információ az egyoldalas üzleti terv létrehozásáról.

A Lean üzleti terv

A Lean terv részletesebb, mint egy egyoldalas terv, és több pénzügyi információt tartalmaz, de nem olyan hosszú, mint egy hagyományos üzleti terv. A Lean terveket belsőleg nagyobb valószínűséggel használják a stratégiai tervezés és növekedés eszközeként.

A Lean üzleti terv eltekint a formalitásoktól, amelyekre a hitel vagy beruházás külső tervének bemutatása során szükség van, és szinte kizárólag az üzleti stratégiára, taktikára, mérföldkövekre, mutatókra, költségvetésekre és előrejelzésekre összpontosít.

Ezek a karcsú üzleti tervek kihagyják az olyan részeket, mint a vállalat története és a menedzsment csapat, mivel a társaságban szinte biztosan mindenki ismeri ezeket az információkat. Ha nem a befektetőknek ír, és nem foglalkozik a kilépéssel, akkor nem készít üzleti tervének kilépési stratégiával foglalkozó részét.

A legegyszerűbb karcsú üzleti terv felsorolás pontok segítségével határozza meg a stratégiát, a taktikát, a konkrét konkrét dátumokat és feladatokat, valamint az alapvető számokat, beleértve a tervezett eladásokat, kiadásokat és pénzforgalmat. Mindössze 5-10 oldal nyomtatáskor. És kevés Lean tervre van szükség nyomtatásra. Hagyja őket a számítógépen. Legalább havonta egyszer ellenőrizze és módosítsa őket. Az első Lean terv elkészítése csak néhány órát (vagy kevesebbet) igényel, a havi felülvizsgálat és felülvizsgálat havonta csak egy-két órát vehet igénybe.

A Lean üzleti tervek olyan menedzsment eszközök, amelyek mind a startupok, mind a meglévő vállalkozások növekedését irányítják. Segítenek a vállalkozások tulajdonosainak stratégiai döntésekben végiggondolni és mérni a haladást a célok felé.

Külső üzleti terv (más néven a szokásos üzleti terv-dokumentum)

A külső üzleti terveket, a hivatalos üzleti tervdokumentumokat úgy tervezték, hogy kívülállók olvassák el, hogy információkat szolgáltassanak egy vállalkozásról. A teljes üzleti terv leggyakoribb alkalmazása a befektetők meggyőzése egy vállalkozás finanszírozására, a második leggyakoribb pedig a hiteligénylés támogatása. Esetenként ezt a típusú üzleti tervet alkalmazzák kulcsfontosságú alkalmazottak felvételére, képzésére vagy befogadására is, de ez sokkal ritkábban fordul elő.

A hivatalos üzleti tervdokumentum a belső üzleti terv vagy a Lean-terv kiterjesztése. Többnyire pillanatkép a belső tervről, mivel egy bizonyos időben létezett. De bár egy belső terv kevéssé fényes és formális, a hivatalos üzleti tervdokumentumot nagyon jól be kell mutatni, nagyobb figyelmet kell fordítani a részletekre a nyelven és a formátumban. Tekintse meg az üzleti tervek példáit a mintaterv-könyvtárunkban, hogy képet adjon arról, hogyan nézhet ki a kész termék.

Ezenkívül egy külső terv részletezi a potenciális pénzeszközök felhasználásának módját. A befektetők nemcsak a készpénzt adják át kötél nélkül – meg akarják érteni, hogyan fogják felhasználni az alapjaikat, és mi a befektetésük várható megtérülése.

Végül a külső tervek nagy hangsúlyt fektetnek a vállalatot építő csapatra. A befektetők inkább az emberekbe, mint az ötletekbe fektetnek be, ezért kritikus fontosságú a kulcsfontosságú csapattagok életrajzainak feltöltése, valamint az, hogy háttérük és tapasztalataik hogyan segítik a vállalat növekedését.

Mit kell beépíteni a hivatalos üzleti tervbe

Noha az üzleti tervek több különböző típusáról tárgyaltunk, vannak olyan kulcselemek, amelyek gyakorlatilag minden üzleti tervben megjelennek. Ezek az elemek tartalmazzák az áttekintési ütemtervet, a stratégia összefoglalását, a mérföldköveket, a felelősségeket, a mutatókat (nyomon követhető numerikus célokat) és az alapvető előrejelzéseket. Az előrejelzések tartalmazzák az eladásokat, a költségeket, a kiadásokat és a cash flow-t.

Ezek az alapvető elemek szervesen nőnek, ha a vállalkozásnak szüksége van a tényleges üzleti célra.

A sorrend nem számít teljesen, ezért ne izzadjon a „megfelelő” körvonalakkal, amíg van egy működő körvonala. Általában a következőket tartalmazzák:

Vezetői összefoglaló

Csakúgy, mint a régi mondás, miszerint soha nem kap második esélyt az első benyomás előidézésére, az összefoglaló is a vállalkozás hívókártyája. Tömörnek kell lennie, és el kell érnie a terv legfontosabb pontjait. Sok potenciális befektető soha nem jut túl a vezetői összefoglalón, ezért meggyőzőnek és érdekesnek kell lennie.

Az ügyvezető összefoglalónak gyors áttekintést kell adnia az üzleti vállalkozás által megoldott problémáról, a probléma megoldásáról, a vállalkozás célpiacáról, a legfontosabb pénzügyi kiemelésekről, valamint összefoglalót arról, hogy ki mit csinál a vezetői csoportban.

Noha nehéz átadni mindent, amit érdemes átadni az ügyvezető összefoglalóban, a rövid megtartása kritikus fontosságú. Ha összekapcsolja olvasóját, további részleteket talál a terv törzsében, miközben tovább olvas. Fontolja meg az egyoldalas üzleti terv alkalmazását összefoglalóként. A LivePlan pedig kiváló alternatívát kínál azzal, amit (2018. augusztusától) a Pitch oldalnak nevez, standard összefoglalónak.

A lehetőség

A hivatalos terv egyik gyakran hasznos szakasza leírja a piacot, beleértve a piacelemzést, az adatokat, az előrejelzéseket, a leírásokat és a versenyt.

Célpiac

Bármennyire is kritikus, hogy cége valós problémákat old meg, amelyek az embereknek vagy más vállalkozásoknak vannak, ugyanolyan fontos részletezni, hogy kinek ad el. A célpiac megértése kulcsfontosságú a működő marketing kampányok és értékesítési folyamatok felépítéséhez. És a marketingen túl a célpiac meghatározza, hogy hogyan növekszik a vállalat.

Piaci trendek

Írja le a célpiacon jelenleg zajló legfontosabb változásokat. Figyelemre méltó módon változnak-e a potenciális vásárlók igényei, demográfiája vagy preferenciái? Ideális esetben magyarázza el, hogy ezek a trendek hogyan fogják előnyben részesíteni termékeit vagy szolgáltatásait versenytársaival szemben.

Például, ha az Ön piacán élők egyre gyakrabban használják okostelefonjaikat olyan feladatokhoz, amelyeket korábban egy számítógépen végeztek, akkor talán az Ön által fejlesztett mobilalkalmazás megfelelő helyzetben van a piac nagyobb részének megragadásához.

Piaci növekedés

Magyarázza el, hogy a célpiac hogyan nőtt vagy zsugorodott az elmúlt években. A kutatás itt kulcsfontosságú. A piac növekedésének felmérésére használhatja internetes kereséseket, szakmai szövetségeket, piackutató cégeket, újságírókat, akik a piacot ismertetik, vagy más hiteles forrásokat. A növekvő piac biztató, mivel az elkövetkező években erősebb keresletre utal a megoldás iránt. Ennek ellenére továbbra is sikeres lehet egy gyenge vagy szerződő piacon. Csak fontos tudomásul venni, hogy az árral szemben úszol.

Verseny

Milyen egyéb lehetőségek vannak az ügyfelek számára, hogy megfeleljenek az igényeiknek, és mitől jobb a megoldás számukra?

Végrehajtás

Termékek és szolgáltatások

Üzleti tervének termékek és szolgáltatások szakasza elmélyül abban, amit elérni próbál. Ebben a részben részletesen bemutatja a megoldott problémát, annak megoldását, a versenykörnyezetet és vállalkozásának versenyelőnyét.

A megalapított vállalat típusától függően ez a szakasz részletesen bemutatja az Ön által használt technológiákat, a tulajdonában lévő szellemi tulajdont és más kulcsfontosságú tényezőket azokról a termékekről, amelyeket most épít, és amelyeket a jövőben tervez építeni.

Marketing és értékesítés

A marketing és értékesítési terv részletezi azokat a stratégiákat, amelyeket a célpiac eléréséhez fog használni. Üzleti tervének ez a része áttekintést nyújt arról, hogy miként pozícionálja cégét a piacon, hogyan árazza be termékeit és szolgáltatásait, hogyan fogja népszerűsíteni kínálatát, és milyen értékesítési folyamatokra van szüksége.

Tevékenységek

Vállalkozásának sajátosságaitól függően tartalmazzon terveket a helyekkel és létesítményekkel, a technológiával és a szabályozási kérdésekkel kapcsolatban.

Mérföldkövek és mutatók

A tervek semmi szilárd megvalósítás nélkül. Az üzleti terv mérföldköveinek és mutatóinak fejezete konkrét feladatokat határoz meg, amelyeket teljesíteni kíván, határidőkkel kiegészítve, valamint a felelősségre vonható személyek nevét.

Ebben a fejezetben részletesen bemutatja azokat a legfontosabb mutatókat is, amelyeket vállalkozásának növekedésének nyomon követésére tervez. Ez magában foglalhatja a generált értékesítési leadek számát, a webhelyre történő oldalmegtekintések számát vagy bármilyen más kritikus mutatót, amely segít meghatározni a vállalkozás állapotát.

Cég áttekintés

Külső tervek esetében a vállalat áttekintése a társaság jogi felépítésének, tulajdonjogának, történetének és helyének rövid összefoglalása. Gyakori, hogy a vállalat áttekintésében szerepel egy küldetésnyilatkozat, de ez bizony nem minden üzleti terv kritikus eleme.

A vállalati áttekintést gyakran kihagyják a belső tervekből.

Csapat

Az üzleti terv vezetői fejezete kritikus fontosságú a befektetést kereső vállalkozók számára, de gyakorlatilag bármilyen más típusú terv esetében elhagyható.

A vezetői szakasznak tartalmaznia kell a releváns csapatinformációkat, amelyek megmagyarázzák, hogy a vezetői személyzet miért áll a szerepekhez megfelelő emberekből. Végül is a jó ötletek egy tucatnyit jelentenek – ez egy tehetséges vállalkozó, aki ezeket az ötleteket felhasználhatja és virágzó vállalkozásokká alakíthatja.

Az üzleti terveknek nemcsak a vállalkozás erősségeit, hanem a fejlesztésre szoruló területeket és a hiánypótlásokat is be kell mutatniuk. A vezetői csoport hiányosságainak azonosítása tudást és előrelátást mutat, nem pedig az üzleti építés képességének hiányát.

Pénzügyi terv

A pénzügyi terv szinte minden üzleti terv kritikus eleme. A sikeres vállalkozás vezetése azt jelenti, hogy nagyon figyelni kell arra, hogy mennyi pénzt hoz be, és mennyit költ. A jó pénzügyi terv nagyban hozzájárul annak meghatározásához, hogy mikor kell új alkalmazottakat alkalmazni vagy új felszerelést vásárolni.

Ha Ön induló vállalkozás és / vagy finanszírozást keres, akkor egy szilárd pénzügyi terv segít kideríteni, hogy vállalkozásának mekkora tőkére van szüksége az induláshoz vagy a növekedéshez, így tudja, mennyi pénzt kell kérnie a banktól vagy a befektetőktől.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy mit vegyen fel üzleti tervébe, nézze meg részletes üzleti tervünk vázlatát, töltse le az üzleti terv sablonját Word formátumban, vagy olvassa el az üzleti tervmintákat tartalmazó könyvtárunkat, így láthatja, hogy más vállalkozások hogyan építették fel terveiket és hogyan írják le üzleti stratégiájukat.

Az üzleti terv felhasználásával juthat előre

A cikkben korábban említettem, hogy az üzleti terveket készítő vállalkozások 30 százalékkal gyorsabban nőnek, mint azok, amelyek nem terveznek. Ha bármilyen egyszerű tervezési lépést teszünk előre, az mindenképpen jelentős előnyt jelent vállalkozásának, szemben azokkal a vállalkozásokkal, amelyek csak konkrét tervek nélkül haladnak előre.

De csak egy üzleti terv megírása nem garantálja a sikert.

Az üzleti terv értékének kibontásának legjobb módja, ha azt folyamatos menedzsment eszközként használja. Ehhez üzleti tervét folyamatosan felül kell vizsgálni és felül kell vizsgálni, hogy tükrözze az aktuális körülményeket és az üzleti tevékenység során összegyűjtött új információkat.

Vállalkozásod során minden nap új dolgokat tanulsz meg: mit szeretnek az ügyfelek, mit nem, melyik marketing taktika működik, melyik nem. Az üzleti tervnek tükröznie kell ezeket a tanulásokat, amelyek a jövőbeni stratégiáját irányítják.

Ez mind sok munkának hangzik, de nem kell annak lennie.

Tippek, amellyel a lehető legtöbbet hozhatja ki tervéből a lehető legkevesebb idő alatt

Használja egyoldalas üzleti tervét a stratégia gyors felvázolásához. Használja ezt a dokumentumot a magas szintű stratégia időszakos felülvizsgálatához. Még mindig ugyanazt a problémát oldja meg ügyfelei számára? Megváltozott a célpiaca?

Használjon Lean tervet a működő folyamatok dokumentálásához. Ossza meg ezt a dokumentumot új alkalmazottakkal, hogy világos képet kapjanak az általános stratégiáról.

Állítson be mérföldköveket arra vonatkozóan. hogy mit kíván megvalósítani a következő 30 napban. Rendelje hozzá ezeket a feladatokat a csapat tagjaihoz, állítsa be a dátumokat, és szükség esetén ossza el a költségvetés egy részét.

Tartsa naprakészen az értékesítési előrejelzést és a költségkeretet. Amint többet megtud az ügyfelek vásárlási szokásairól, módosítsa előrejelzését.

Legalább havonta hasonlítsa össze a tervezett költségvetéseket és előrejelzéseket a tényleges eredményeivel. Végezze el a terv módosítását az eredmények alapján.

Az üzleti terv növekedési motorként történő kihasználásának utolsó, legfontosabb szempontja a havi felülvizsgálat ütemezése. A felülvizsgálatnak nem kell hosszabbnak lennie, mint egy óra, de a naptárában rendszeresen visszatérő találkozónak kell lennie. A havi áttekintés során nézze át a tervéhez képest a legfontosabb számokat, tekintse át az elérni tervezett mérföldköveket, állítson be új mérföldköveket és végezzen gyors áttekintést a stratégiájáról.

Könnyebb, mint amilyennek hangzik, és gyorsabban bekerülhet abba a „30 százalékos növekedésű” klubba, mint gondolná.

About John Paul

A Modapky 100% -ban biztonságos és megbízható Apks-t szuper izgalmas ingyenes szolgáltatásokkal kínál. Elsődleges célunk a közösség és a felhasználók szórakoztatása, akik ellátogatnak a márkánk weboldalára.

Leave a Comment